من رفتم سربازی اگر محتوای منو دوست داشتید و بدردتون خورد از من حمایت مالی کنید

تاریخچه پلی استیشن

تاریخچه پلی استیشن
تاریخچه پلی استیشن

تاریخچه پلی استیشن

پلی استیشن برای شما یادآور چیست؟ دهه هفتاد را به خاطر دارید که پلی استیشن 1 معرفی شد؟ از تاریخچه پلی استیشن چه می‌دانید؟ از مهم ترین و تاثیرگذارترین کمپانی‌های صنعت گیم بدون هیچ شک و تردیدی کمپانی سونی است که با پلی استیشن تحول عظیمی در دنیای بازی بوجود آوردند. در سال 1994 شرکت سونی عنوان تجاری پلی استیشن را به همگان معرفی نمود، این شرکت تا به امروز 5 نسل از این وسیله محبوب را به بازار عرضه کرده است که تمامی آن‌ها شامل مدل‌های به روز شده هستند. در حال حاضر قسمت مربوط به بازی‌های کامپیوتری سونی یعنی پلی استیشن در حدود 78 درصد از سود این شرکت را تامین می‌کند. در این مقاله قصد داریم تاریخچه‌ کنسول بازی سونی محبوب این روزها یعنی پلی‌استیشن را بازگو کنیم. این کنسول بازی از زمان کودکی دهه هفتادی‌های ایران با آن‌ها بزرگ و بزرگ‌تر شده و همبازی محبوبی برای گیمرهای این دوره بوده است.

 

پیشنهاد نویسنده: موتور بازی سازی چیست؟

 

تاریخچه پلی استیشن

پلی ‌استیشن 1 (PlayStation 1)

در روز‌های پایانی سال ۱۹۹۴ و در تاریخ ۳ دسامبر (۱۲ آذر ۱۳۷۳) اولین کنسول بازی سونی یعنی پلی‌استیشن ۱ محبوب و دوست داشتنی معرفی شد. اولین نسخه از پلی استیشن فاقد حافظه داخلی بود، بنابراین برای فایل‌های ذخیره سازی بازی‌ها نیازمند یک کارت حافظه بود که مقدار فضای موجود در آن تنها 128 کیلوبایت بود. اولین پلی استیشن بدون کنترلر‌های معروف خود یعنی  Dual Shock به بازار عرضه گردید، هم‌چنین این کنترلر‌ها فاقد کلید‌های Thumb Sticks بوده‌اند. این کنسول برای نسل پنجم کنسول های بازی معرفی شد و رقیبان آن، پاناسونیک با کنسول  3DO، آتاری با کنسول  Atari Jaguar، سگا با کنسول Sega Saturn  و نینتندو با کنسول Nintendo 64  بود ولی پلی‌استیشن محصولی انقلابی در این بازار بود و دنیای صنعت گیم را متحول کرد. این کنسول شروع کننده بازی‌های ویدئویی ۳ بعدی بود. پلی‌استیشن ۱ ابتدا در طراحی و ابعادی بزرگی ساخته و عرضه شد. در تاریخ ۷ جولای سال ۲۰۰۰ شرکت سونی یک آپدیت خوب در طراحی و گرافیک پلی‌استیشن ۱ موفق خود انجام داد و کنسول آپدیت شده‌ی خود را به اختصار  PSone نامید. که در ایران اکثرا این نسخه از کنسول سونی فروش داشت. سونی در سال 1997 اولین کنترلر Dual Shock را به همراه امکانات یاد شده معرفی کرد.در تاریخ 7 جولای سال 2000 شرکت سونی یک آپدیت جدید از کنسول خود را تحت عنوان PSone به بازار عرضه کرد که از لحاظ ظاهری کوچک‌تر و هم‌چنین شامل بروزرسانی گرافیکی در رابط کاربری خود شده بود و در ایران اکثرا این نسخه از کنسول سونی فروش رفته است.

 

پلی ‌استیشن ۲ (PlayStation 2)

این کنسول که کنسول نسل ششم بود، برای اولین بار در تاریخ ۴ مارس ۲۰۰۰ معرفی شد. همکاری سونی با شرکت فیلیپس منجر به تولید DVD ‌شد. این کنسول نیز از DVD  پشتیبانی میکرد و با آن می‌توانست فیلم‌های دی وی دی نیز تماشا کرد. پلی استیشن 2  از کارت حافظه به منظور نگهداری فایل‌های ذخیره سازی بازی‌ها استفاده می‌کرد با این تفاوت که حجم آن از ۱۲۸ کیلوبایت به ۸ مگابایت افزایش پیدا کرده بود. هم‌چنین معرفی دسته بازی DualShock 2 به همراه این کنسول انجام شده است. یکی از مزیت‌های فوق العاده این کنسول در آن زمان قابلیت اجرای بازی‌های پلی استیشن ۱ بود. این کنسول دوس داشتنی در ۱۲ سال عمرش ۱۵۵ میلیون دستگاه فروخت و بیش از ۲۰۰۰ عنوان بازی داشت. پلی‌استیشن ۲ نیز مانند نسخه اول در ابتدا با سایزی بزرگ عرضه شد. سپس ۴ سال بعد یعنی در ماه سپتامر سال ۲۰۰۴ نسخه‌ای جمع و جورتر از پلی‌استیشن ۲ به نام PlayStation 2 Slimline معرفی شد. از تغییرات و بهبودهای این نسخه میتوان به کاهش سر و صدا و اضافه شدن درگاه شبکه (Ethernet) اشاره کرد. این کنسول نیز از DVD پشتیبانی می‌کرد و با آن می‌توانست فیلم‌های دی وی دی نیز تماشا کرد. سخت‌افزار پلی استیشن 2 شامل یک پردازشگر 1 هسته‌ای با کلاک 294.9 مگاهرتز به همراه 32 مگابایت حافظه و کارت گرافیگی که تنها از 4 مگابایت حافظه سود می‌برد تشکیل شده بود. در زمان عرضه رقبایی مانند Sega Dreamcast, Nintendo’s GameCube, Microsoft’s Xbox را در پیش روی خود می‌دید، اما هیچ‌کدام از آن‌ها توان رقابت با این دستگاه جادویی سونی و تعداد بازی‌هایی که برای آن منتشر شده است را نداشتند. این کنسول در آن زمان قابلیت اجرای بازی‌های پلی استیشن 1 دارا بود. این کنسول دوس داشتنی در ۱۲ سال عمرش ۱۵۵ میلیون دستگاه فروخت و بیش از ۲۰۰۰ عنوان بازی داشت.  پلی استیشن 2 اولین کنسولی بوده است که از فرمت DVD و پخش فیلم‌های آن و هم‌چنین درگاه USB پشتیبانی می‌کرد. با عرضه شدن دوربین این کنسول در سال 2003 به قابلیت‌های پلی استیشن 2 افزوده شد. در حالی که به کاربران این کنسول اجازه نصب هارد درایو 40 گیگاباتی داده شده بود اما پلی استیشن 2 از کارت حافظه به منظور نگه‌داری فایل‌های ذخیره سازی بازی‌ها استفاده می‌کرد با این تفاوت که حجم آن از 128 کیلوبایت به 8 مگابایت افزایش پیدا کرده بود. هم‌چنین معرفی Dual Shock 2 به همراه این کنسول انجام شده است.

 

پلی استیشن ۳ (PlayStation 3)

پلی‌استیشن ۳ در تاریخ ۱۱ نوامبر ۲۰۰۶ در ژاپن و سپس در بازار آمریکا عرضه شد. این کنسول قیمتی معادل با ۶۰۰ دلار داشت که نسبت به رقبایش یعنی Xbox 360 و Nintendo Wii  گران‌تر بود و دلیل این گرانی درایو  Blu-Ray بود. که رقبای آن از DVD‌ استفاده می‌کردند. پلی‌استیشن ۳ دارای پورت HDMI با خروجی تصویر 1080p بود و دارای WiFi برای اتصال به اینترنت بود که رقیب قدر اون یعنی  Xbox 360 ، وای فای نداشت. DualShock 3 اولین نمونه از کنترلر‌های بدون سیم این سونی که همراه با PS3 ‌معرفی شد و از فناوری motion-sensing نیز بهرمند بود. در قلب پلی استیشن 3 پردازش گر Cell که با همکاری شرکت سونی، توشیبا و IBM طراحی شده بود مسئولیت آنالیز داده‌ها را بر عهده داشت، پردازشگر Cell از تعداد 8 هسته تشکیل شده بود که از 7 تای آن استفاده می‌کرد و کلاک آن معادل با 3.2 گیگاهرتز بود. این کنسول در قسمت پردازش‌گر تصویر از Nvidia’s RSX Reality Synthesizer با 256 مگابایت VRAM و کلاک 550 مگاهرتز سود برده است. در سپتامبر ۲۰۰۹ سونی مانند نسل‌های قبل، نسخه‌ای جمع و جورتر با طراحی جدیدتری را وارد بازار کرد. این نسخه از کنسول پلی‌استیشن ۳ که PlayStation 3 Slim نام داشت و ۳ برابر کوچک‌تر و سبک‌تر از نمونه Fat این کنسول بود، هم‌چنین به علت تکنولوژی ۴۵ نانومتری پردازش گر Cell به نیروی کمتر احتیاج داشت و در کنار آن درجه حرارت و صدای کم‌تری تولید می‌کرد. از دیگر تغییرات ایجاد شده می‌توان به تغییر فونت لوگوی PS3 ‌اشاره کرد.

 

پلی استیشن ۴ (PlayStation 4)

کنسول پلی‌استیشن ۴ در تاریخ ۱۵ نوامبر ۲۰۱۳ به بازار آمریکای شمالی عرضه شد. این کنسول در روز اول فروش، فروشی معادل ۱ میلیون دستگاه را تجربه کرد و رکورد بیش‌ترین فروش در ۲۴ ساعت را به نام خود ثبت کرد. در پلی‌استیشن ۴ از پردازنده‌ای ساخته‌ی شرکت AMD  با معماری X84 و ۸ هسته با کلاک ۱.۶ گیگاهرتز استفاده شده بود و رم این دستگاه با حافظه ۸ گیگابایت از نوع GDDR5 ‌بود که به صورت اشتراکی با کارت گرافیک از این حافظه استفاده می‌شد. پلی‌استیشن ۴ قابلیت ضبط و به اشتراک گذاری ویدئوهای مربوط به گیم پلی را داشت. کنترلرهای DualShock ‌نسخه ۴ با طراحی جدید جهت ارگونومی بهتر برای این کنسول معرفی شد. از رقبای این نسل از پلی‌استیشن می‌توان به Xbox One و Nintendo Switch‌ اشاره کرد. این کنسول در روز اول فروش، فروشی معادل ۱ میلیون دستگاه را تجربه کرد و رکورد بیشترین فروش در ۲۴ ساعت را به نام خود ثبت کرد. در پلی‌استیشن ۴ از پردازنده‌ای ساخته‌ی شرکت AMD با معماری X84 و ۸ هسته با کلاک ۱.۶ گیگاهرتز استفاده شده بود و رم این دستگاه با حافظه ۸ گیگابایت از نوع GDDR5 بود که به صورت اشتراکی با کارت گرافیک از این حافظه استفاده می‌شد. پلی‌استیشن ۴ قابلیت ضبط و به اشتراک گذاری ویدئوهای مربوط به گیم پلی را داشت. کنترلرهای Dual-shock  نسخه ۴ با طراحی جدید جهت ارگونومی بهتر برای این کنسول معرفی شد. پلی استیشن 4 نیز مانند نسل‌های گذشته خود بعد از مدتی جمع و جورتر شد که Play station Slim نام گرفت از لحاظ سخت‌افزاری نیز wifi5GHz ،Bluetooth 4.0 و USB آن ارتقاع پیدا کرد و هم‌چنین دستگاه مصرف انرژی بهینه‌تر و هم‌چنین صدای کمتری نسبت به نسخه اولیه دارد. کمپانی سونی در نوامبر 2016 نسخه پرو از کنسول خود را معرفی کرد که این نسخه با تراشه گرافیکی Polaris کمپانی AMD ساخته شده و 4.2 ترافلاپس دارد که تقریبا 2 برابر بیشتر از PS4 معمولی است. علاوه بر این Pro از رزولوشن 4k پشتیبانی می‌کند.

 

پلی استیشن ۵ (PlayStation 5)

جدیدترین کنسول سونی یعنی پلی استیشن 5 در جون 2020 روانه بازار شد که با طراحی خاص خود هم در کنسول و کنترلر نظر بساری را به خود جلب کرد. در این نسل نام کنترلر نیز از Dual-shock به Dual-sense تغییر کرده است. پردازنده 8هسته ای zen2 با فرکانس پردازشی 3.5 به همراه پردازنده گرافیکی 28/10 ترافلاپس و رم 16گیگابایتی با پهنای حافظه 448Gb/S و فضای ذخیره ساز 825Ssd از این کنسول یک غول ساخته است و طراحی بسیار متفاوت و زیبای خود را به همگان نشان داد. در این نسل هم خود کنسول و هم کنترلر آن طراحی بسیار جدیدی را دارا هستند. نام کنترلر این نسل از کنسول‌های سونی نیز تغییر کرده و از DualShock به DualSense‌ تغییر کرده است. ساخت خود کنسول نسبت به اجداد خود بزرگ‌تر است. پلی‌استیشن ۵ در دو نسخه دارای دیسک درایو و بدون دیسک درایو یا مدل دیجیتالی معرفی شد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 4 میانگین: 5]