سندروم افسردگی نوروزی!
شاید برایتان عجیب باشد اما بسیاری از افراد در هنگام مواجهه با تعطیلات طولانی مدت عید نوروز با پدیده ای به نام افسردگی نوروزی دست و پنجه نرم می کنند. علائم افسردگی نوروزی از روزها قبل از عید نوروز قابل مشاهده است. برای مثال افرادی که مستعد افسردگی نوروزی هستنداز روزها قبل از ورود به ایام عید نوروز حالات گوشه گیری، عدم شادی برای ورود به سال جدید و علائم دیگر را نشان می دهند. این افراد در آستانه عید نوروز حالت نا امیدی، بی قراری، بغض و حتی گریه را تجربه می کنند. افزون بر این ها، افرادی که به افسردگی نوروزی مبتلا می شوند تمایلی به دید و بازدید، سفر و مهمانی نشان نمی دهند و کل ایام نوروز را در خانه می گذرانند.
سندروم افسردگی نوروزی!
آیا استراحت زیاد در عید نشانه افسردگی است؟
البته بسیاری از افراد با توجه به مشغله کاری زیاد خود در ایام عادی سال دوست دارند در تعطیلات نوروزی استراحت کنند. اما زیاده روی در این موضوع و رکود بیش از حد نشانه خوبی نیست. اگر خود یا اطرافیانتان چنین حالاتی دارید، بهتر است از هم اکنون برای ایام عید برنامه ریزی کنید، حتی اگر قصد سفر و دید و بازدید را هم ندارید، بهتر است وقت خود را با پیاده روی، گردش، مطالعه، فیلم و موسیقی پر کنید. اجازه ندهید وقتتان در ایام عید صرفا برای خوابیدن و فکرهای بیهوده و ملال آور تلف شود.به خودتان فرصت شادی و آرامش دهید و از فرصت های خود استفاده کنید.
دلایل سندروم افسردگی تعطیلات
- اضطراب: معمولاً وقت کافی نداشتن برای انبوه کارهای مربوط به سال نو، شلوغی خیابانها و البته دیدن نگرانیها و عجله بقیه مردم، فرد را دچار اضطراب میکند و طولانی شدن این اضطراب، افسردگی به همراه میآورد.
- خستگی: خستگی ناشی از کارهای خانه و همچنین محل کار و آماده شدن برای تعطیلات، فرد را بسیار خسته و در نهایت افسرده میکند.
- مشکلات خانوادگی: افرادی که با خانواده و برخی از اقوام خود مشکل دارند معمولاً هنگام تعطیلات، از اینکه مجبور هستند، آنها را ببینند و احتمالاً خاطرات تلخ گذشته را مرور کنند، دچار افسردگی میشوند.
- تنهایی: برخی از مردم هم بسیار تنها هستند و بودن در محل کار و یا کلاسهای مختلف، آنها را شاد نگه میدارد. تعطیلات به علت اینکه باعث تنها شدنشان میشود، افسردهشان میکند.
- توقعات غیر واقعی: برخی از مردم نسبت به روزهای تعطیلات بسیار هیجان زده هستند و فکر میکنند، به آنها بسیار خوش میگذرد و وقتی توقعاتشان برآورده نمیشود، افسرده میشوند.
افرادی که دچار افسردگی تعطیلات میشوند و یا سابقه آن را دارند باید با آموختن راهکارهای مناسب، خود را از ابتلا به این نوع افسردگی حفظ کنند. بدین ترتیب، نه تنها میتوانند از این افسردگی رها شوند، بلکه حتی از تعطیلات خود لذت خواهند برد.
روشهای مقابله با سندروم افسردگی تعطیلات عید
انتظاری معقول از تعطیلات داشته باشید
به خود بقبولانید که تعطیلات، زمانی برای استراحت و کمی بیش از روزهای دیگر خوش گذراندن است و تصور نکنید که باید اتفاقهای بسیار فوق العاده ای در این روزها بیفتد و اینکه همه چیز بسیار رؤیایی باشد. از این روزها انتظارات معقولی داشته باشید.
یک کار هیجان انگیز و جدید بکنید
امسال تعطیلات، سعی کنید کاری متفاوت از سال گذشته انجام دهید تا جذابیت تعطیلات برایتان بیشتر شود. مثلاً به کاری که دوست داشتید، انجام دهید اما وقتش را پیدا نمیکردید، برسید. یا به تئاتر بروید و یا با اعضای خانوادهتان قرار بگذارید، به جای هدیه دادن به یکدیگر، پول هدایا را صرف امور خیریه کنید.
کمک بگیرید
اگر سابقه افسردگی دارید، به شبکهای از دوستان و همچنین خانوادهتان نیاز دارید تا وقتی حال خوشی ندارید، به کمکتان بیایند. بنابراین هنگام تعطیلات با دوستان و خانوادهتان وقت بگذرانید. یا اگر مشکل است، حداقل تماس تلفنی با آنها داشته باشید.
منتظر فاجعه نباشید!
برخی از مردم سطح توقعات خود از تعطیلات را آنقدر پایین میآورند که باز هم دچار افسردگی میشوند. آنها معمولاً تصور میکنند که تعطیلات به آنها خوش نخواهد گذشت و حتی روزهای بعد از آن بسیار بد و ناراحت کننده خواهد بود. برای رهایی از این نوع افسردگی، هرگز به احتمالات بد فکر نکنید.
عید نوروز را سخت نگیرید
خودتان را به آب و آتش نزنید که حتماً تمام سنتهای مربوط به تعطیلات نوروز را به جای آورید. مثلاً اگر نتوانستید سفره هفت سین پرزرق و برق بیندازید، آن را تبدیل به معضلی برای ذهن و روحتان نکنید. از سال نو و تعطیلاتتان لذت ببرید.
ارسال پاسخ