تفاوت گیت هاب و گیت لب
قبل از اینکه تفاوت گیتهاب و گیتلب را برایتان بیان کنیم بهتر است که بگوییم منظور از گیت چیست. هر دو پلتفرم گیتهاب و گیتلب مخازنی در بستر وب هستند که مبتنی بر گیت هستند. حالا این سوال مطرح است که گیت چیست؟ گیت یک سیستم کنترل ورژن است که توسط لینوس توروالدز، خالق هسته لینوکس طراحی گردیده است. قصد اصلی این سرویس فراهم نمودن محیطی برای برنامه نویسان بوده است تا که آنها بتوانند به صورت گروهی روی یک پروژه مشترک کار کنند. به کمک گیت میتوان یک پروژه نرمافزاری را ایجاد نمود که به سادگی توسط دیگران قابل تغییر است. اطلاعات پروژه را میتوان توسط دیگران هم قابل ردیابی یا تغییر داد. این اطلاعات را تحت ساختاری به نام مخزن، ذخیره مینماید. پس مخزن یک محیط در کیت است که برنامه نویسان در آنجا کدهای خود را ذخیره میکنند، به اشتراک میگذارند و تست مینمایند و به طور کلی با دیگر برنامه نویسان همکاری میکنند.
تفاوت گیت هاب و گیت لب
منظور از گیت هاب چیست؟
گیت هاب یک سرویس میزبانی وب یا یک شبکه اجتماعی برای برنامه نویسان است که از سیستم گیت برای کنترل نسخه به کار برده میشود. گیت هاب از سال 2008 شروع به کار کرده است و در حال حاضر بیش از 30 میلیون برنامه نویس در دنیا از آن به کار میبرند. در این سرویس میتوان یک مخزن جدید را ایجاد نمود و کدهای خود را با دیگر برنامه نویسان در دنیا به اشتراک بگذارند. گیت هاب به دو بخش عمومی و خصوص دسته بندی میشود، قسمت عمومی گیت هاب به طور رایگان قابل استفاده است و تنها برای ایجاد پروژههای خصوصی باید هزینه پرداخت نمود.
منظور از گیت لب چیست؟
گیت لب نیز مانند گیت هاب، یک سیستم کنترل نسخه محسوب میشود که این سرویس اجازه میدهد که برنامه نویسان کدهای خود را با هم به اشتراک بگذارند. این سرویس با زبان برنامه نویسی Ruby و Go طراحی شده، زمانی که برندهایی مانند IBM و سونی و علی بابا و ناسا از گیت لب به کار میبرند، در برنامه نویسان یک اطمینان خاطر به وجود میآید که این سایت قابل اعتماد است. وقتی که گیت لب سرورهای خود را تغییر داد و از مایکروسافت به گوگل کوچ نمود، مشکلاتی برای کاربرانی ایرانی این سرویس ایجاد شد.
تفاوت سرویس گیت لب و گیت هاب
هر چند هر دو سرویس یک کار را صورت میدهند و شباهتهای خیلی زیادی با هم دارند، ولی مسلماً در برخی از موارد با هم فرق میکنند. ما در این مقاله این موارد را تفکیک کردهایم و هر کدام را جداگانه بررسی میکنیم. پس از خواندن این تفاوتها، درک بهتری نسبت به هر دوی این پلتفرم پیدا خواهید کرد:
- سطح دسترسی: در گیت لب میتوان سطح دسترسی افراد را با توجه به نقشی که در سایت دارند را تنظیم نمود و یا آن را تغییر داد. ولی در گیت هاب میتوان تعیین نمود که یک نفر بتواند Repository شما را بخواند یا یا در آن تغییر ایجاد کند. در پلتفرم گیت لب تعیین سطح دسترسی، کمک خوبی میکند. به عنوان مثال میتوان بدون دسترسی فرد به سورس کد، دسترسی Issue Tracker را به دیگران داد. این قابلیت برای شرکتهای بزرگی که نقشهای گوناگونی درون سازمان دارند خیلی مفید است.
- تحریم بودن و امکان استفاده در ایران: همانگونه که بیان کردیم، گیت لب وقتی که سرورهای خود را تغییر داد، طبق قوانین کشور آمریکا از سرویس دادن به کشور ایران منع شد. این نکته آب سردی را بر تن کاربران ایرانی ریخت که پس از خرید گیت هاب توسط مایکروسافت به دنبال راه فراری بودند و بهترین گزینه برای برنامه نویسان و کاربران ایرانی گیت لب بود. ولی ماجرا کمی پیچیدهتر شد و در سال هزار و سیصد و نود و هقت، گیت هاب طی یک ایمیل به کاربران ایرانی اعلام نمود که مطابق با تحریمهای آمریکا، دسترسی ایرانی ها به این سرویس محدود شدند. پس وقتی که ما این مقاله را منتشر میکنیم برنامه نویسان ایرانی حق استفاده از گیت لب یا گیت هاب را ندارند.
تجربهی کار خود را با هر یک از این دو سرویس در بخش نظرات همین نوشته بنویسید.
ارسال پاسخ