سندروم انفجار ذهنی چیست؟
سندروم انفجار ذهنی (Exploding Head Syndrome) حالتی متداول است که در آن فرد بیمار صداهایی انفجاری شنیده و چشمانش سیاهی میروند. این بیماری ابتدا با صداهای نه چندان آزاردهنده آغاز میشود. این صداها به مرور بلندتر و آزاردهندهتر شده و سرانجام به انفجار تبدیل میشوند. در این زمان چشمان بیماران که گویی به نوری شدید واکنش میدهند، سیاهی میروند. سندروم انفجار ذهنی یکی از عجیبترین بیماریهای روانی بوده و عموما در افرادی که به استرس و بی خوابی مبتلا هستند ظاهر میشود. دانشمندان دلیل بروز این اختلال روانی را فعالیت نامناسب بخشهای عصبی مغز که مسئول صدا هستند میدانند. این اختلال منجر به احساس قرارگیری در دامنه یک انفجار میشود.
سندروم انفجار ذهنی چیست؟
سندروم انفجار سر یا انفجار ذهنی
این صدا معمولاً در ساعات اولیه خواب احساس میشود و لزوماً به دلیل خواب دیدن نیست. اگرچه صدای شنیده شده بسیار بلند است ولی معمولاً با دردی همراه نیست. تعداد حملات بیماری معمولاً ثابت نیست ولی پس از تعدادی حمله در طول یک دوره چند روزه یا چند هفتهای معمولاً یک دوره چند ماهه بهبود مشاهده میشود. مبتلایان به طور معمول نوعی احساس ترس و اضطراب را قبل و بعد از حمله احساس میکنند که به همراه افزایش ضربان قلب است. حملات معمولاً با مشاهده تابشهای نور و اختلال در تنفس همراه است. مبتلایان ممکن است در هنگام حمله سندرم دچار ناتوانی در ادراک صداهای اطراف و یک نمونه خفیف فلج خواب شوند. هیچ درمان شناخته شدهای برای این سندرم وجود ندارد و دلایل آن ناشناخته است، اما برخی روان شناسان آن را به خستگی ربط میدهند. موارد این سندرم در میان تمامی سنین در هر زنان و مردان مشاهده شده است. اگرچه زنان اندکی بیشتر از مردان به آن مبتلا میشوند و معمولاً در سنین بالای پنجاه سال رایجتر است. سندرم انفجار سر برای نخستین بار در سال ۱۹۲۰ توسط پزشک و روان شناس ولزی رابرت آرمسترانگ جونز معرفی شد. مهم است بدانید که آیا چیز دیگری وجود دارد که موجب تولید این صدای بلند شده است یا خیر. سندرم انفجار سر ممکن است نتیجه یکی از موارد زیر است:
- یک اختلال خواب دیگر.
- یک وضعیت پزشک.
- مصرف دارو.
- اختلال در سلامت روان.
- سوء مصرف مواد.
عوامل خطر سندروم انفجار در سر
مشخص نیست چه تعداد از افراد از سندروم انفجار سر رنج میبرند. این اختلال ممکن است در زنان بیشتر از مردان است. این وضعیت میتواند در تمام سنین رخ دهد. بروز آن حتی در سنین کمتر از 10 سال نیز گزارش شده است. سن متوسطی که اولین بار این اختلال رخ میدهد، 58 سال است.
حس شنوایی و بصری
نکته دیگری که درباره مشکل خواب باید به آن اشاره کرد، مدل دیگری از پارازومنیااست دانشمندان معتقدند که هر دو مشکل مربوط به خواب به هم مرتبط هستند. در هر دو مورد، فرد احساس هراس و هشدار میکند، و همچنین توهم بصری و شنیداری را تجربه میکنند.
مشکل گوش داخلی
آخرین نظریه مربوط به این نوع وضعیت، به مشکل احتمالی گوش داخلی است، به خصوص در تونل اوستاچیان ممکن است یک تغییر کوچک، یک ضایعه یا التهاب، باعث ایجاد توهم شنوایی و سردرد شود با این حال، چراغ هایی را که بیماران میبینند توضیح برایشان وجود ندارد.
علت سندروم انفجار در سر
با اینکه هنوز محققان درک درستی از سندروم انفجار سر در خواب (EHS) ندارند، اما این اختلال خواب چندان هم نادر نیست، تقریباً 10 تا 18% افراد حداقل یکبار هم شده در زندگی شان دچار انفجار سر در خواب میشوند. جالب است بدانید کسانی که موقع خواب رفتن یا بیدار شدن بختک یا همان فلج خواب را تجربه میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به سندروم انفجار سر در خواب هستند. استرس زیاد و بیماریهای روحی روانی نیز در ایجاد انفجار سر در خواب موثر هستند. خانمها بیشتر از آقایان گرفتار سندروم انفجار سر در خواب میشوند، این بیماری در سنین بالای 50 سال شایعتر است.
ارسال پاسخ