عواقب سنگین ممنوعیت ارز دیجیتال
این روزها همهی ما درمورد رمزارزها و ارز دیجیتال در بازار جهانی و ایران زیاد شنیدهایم. هر تکنولوژی نوپایی که وارد دنیا میشود نیازمند بسترسازی مناسب و تصمیمات درست است تا در مسیر صحیح رشد کرده و برای آسایش و رفاه بیشتر جامعهی جهانی مثمر ثمر باشد. همانطور که این بسترها راه پیشرفت مردم جامعه را در استفاده از این امکانات فراهم میکنند نبود بستر مناسب و یا انفعال دولتمردان میتواند به ضرر مردم تمام شود. حوزه ارز دیجیتال هم یکی از این تکنولوژیهای نوپا در ایران است که به دلایلی اخیرا مورد بیتوجهی دولت قرار گرفته و اعتراض فعالان این حوزه را برانگیخته است.
بهتر از قبل از خواندن این مقاله نوشته های زیر را بخوانید:
عواقب سنگین ممنوعیت ارز دیجیتال
ارز دیجیتال چیست و چه فایدهای دارد؟
ارز دیجیتال به زبان ساده نوعی واحد پولی مجازی است که وجود فیزیکی و خارجی ندارد و صرفا جنبه مجازی دارد. ارز دیجیتال درست بعد از شیوع ویروس کرونا و اینترنتی شدن بسیاری از داد و ستدها و معاملات مهم در جهان رشدی انقلابی را تجربه کرد. با استفاده از این واحد پولی دیگر نیاز نیست کارت بانکی معتبر از بانک خاصی تهیه کنید؛ چرا که با این واحد پولی بینالمللی میتوانید معاملات خود را به آسانی و بدون هیچ مشکلی انجام دهید. در واقع در قدم اول هدف اصلی از ابداع این واحد پولی، تسهیل خریدهای اینترنتی بود و توسط عامه مردم استفاده خاصی نداشت؛ اما به مرور زمان به دلیل جنبههای مثبتی که داشت مورد استقبال قرار گرفت.
ارز دیجیتال و سرمایه گذاری قابل توجه مردم
افزایش آگاهی نسبت به ارزهای دیجیتال باعث شد تا مردم بیش از پیش به سمت صرافیهای دانشبنیان بروند و روی رمز ارزها سرمایهگذاری کنند. این اتفاق رشد و توسعه ابعاد تکنولوژی و اقتصادی جوامع پذیرندهاش را بههمراه داشت. نمونههای بسیاری از آنها هستند که توانستند در اولین قدم عملکرد عالی از خود نشان دهند. به عنوان مثال دو صرافی بایننس و کوین بیس توانستند در این زمینه بدرخشند و جزو استارتاپهای یونیکورن (یونیکورن به شرکتهایی که بعد از سال ۲۰۰۳ ایجاد شدهاند و ارزش فعلی آنها بیش از یک میلیارد دلار است گفته میشود.) شناخته شدند.
همین اعداد و ارقام و پیشرفت چشمگیر این دو صرافی جوان دیجیتالی نشان میدهد که چنین کسبوکارهایی تا چه میزان آوردههای مالی دارند و بهرهگیری آنها از تکنولوژی به خلق جامعهای پویاتر و همگام با پیشرفتهای جهانی میانجامد و برای اقتصاد کشور تا چه حد مفید و کارا است.
چرا ممنوعیت ارز دیجیتال در کشور به ضرر جامعه است؟
خوب است بدانید که زیرساخت داخلی برای پشتیبانی از ارزهای دیجیتال در کشور وجود دارد، اما مجوز آن از سوی بانک مرکزی هنوز صادر نشده است. با این وجود قانونی برای منع فعالیت در این حوزه وجود ندارد و اقدام بانک مرکزی و سایر دستگاههای اجرایی میتواند فعالیت این واحدها را بهصورت شفاف تسهیل کند. تعداد افرادی که در حوزه ارز دیجیتال مشغول کار هستند به 12 میلیون نفر میرسد و با ممنوعیت و یا عدم حمایت دولت و بانک مرکزی از این حوزه، اقتصاد کشور ضربه سختی خواهد خورد.
نگرانی بابت اقدامات غیرقانونی و صدمات ناشی از آن
ارزش جهانی بازار رمزارزها از دو هزار و پانصد میلیارد دلار فراتر رفته و ارزش روزانه تبادل رمزارزها در ایران با بیش از شش میلیون حساب کاربری فعال مستقیم و با واسطه، بین پنج تا ده هزار میلیارد تومان برآورد میشود که به صورت کاملا قانونی با رعایت مقررات مربوط به پولشویی و تحت نظر نهادهای ناظر مثل پلیس فتا اقدام میکنند.
کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی باور دارند که برخورد قهری و غیرمسئولانه و انسداد بسترهای شفاف و قابل نظارت موجود مصداق بارز خودتحریمی و به معنی توقف تمامی فعالیتهای شفاف و قانونی این حوزه و ضرر شدید مالی میلیونها نفر است. همان طور که گفتیم بسترهای داخلی و نظارتهای لازم برای فعالیت در حوزه ارز دیجیتال در کشور ما فراهم است و نگرانی بانک مرکزی و مسئولین از بابت سرقتهای اینترنتی و حمله هکرها نباید باعث ممنوعیت فعالیت در این حوزه شود. صاحبنظران بر این عقیدهاند که تضعیف این صنعت استراتژیک میتواند در روزگاری که جهان به سمت و سوی استفاده از ارز دیجیتال پیش میرود اقتصاد را با آسیبهای جبرانناپذیری مواجه نماید.
چرا بانک مرکزی نسبت به حوزه ارزهای دیجیتال منفعل عمل میکند؟
هر موضوع جدیدی که در فضای تکنولوژی به وجود میآید، بحثهایی نیز درباره تخلفات احتمالی در آن مطرح میشود، اما در کشور ما ظرفیت مناسبی از متخصصان فناوری در کشور وجود دارد که میتوانند در نقاط تبدیل ارزهای رایج به ارزهای دیجیتال، با وضع مقررات دقیق فعالیت این بخش را به دقت کنترل کنند. گفته میشود که بانک مرکزی به دلیل عدم آگاهی نسبت به ارزهای دیجیتال عملکرد منفعلانه نسبت به ارزهای دیجیتال داشته است.
قانون گذاری و در نظر گرفتن بسترهای خاص و تمهیدات گسترده در حوزه ارزهای دیجیتالی میتواند علاوه بر تأمین منافع فعالان این بخش و کمک به اقتصاد کشور، دولت را نیز از درآمدهای مالیاتی منتفع کند و با قانون گذاری صحیح درآمدهای دولتی را نیز افزایش دهد تا روز به روز کیفیت خدمت به مردم بالاتر برود.
با ممنوعیت ارز دیجیتال چه اتفاقی خواهد افتاد؟
با ممنوعیت بازار ارز دیجیتال در کشور ضربات سنگینی به اقتصاد چه در زمان حال و چه در آینده وارد خواهد شد؛ مهمترین آسیبی که فعالان این حوزه از ممنوعیت بازار ارز دیجیتال میبینند از دست رفتن سرمایه است. با ممنوعیت ارز دیجیتال و عدم دسترسی به حساب کاربری علاوه بر نابود شدن دارایی میلیونها نفر در جامعه حدود دو هزار شغل نیز از بین میرود. مشکل بزرگ دوم این است که ممنوع کردن استفاده از ارز دیجیتال و فعالیت در این حوزه مانند ممنوع کردن استفاده از اینترنت است. به این صورت که یک اکوسیستمی وجود دارد که استفادههای شخصی، تجاری، سرمایهگذاری و … در آن انجام میشود و تمام دنیا در آن با هم تعامل دارند و در هیچ کجا نمیتوان آن را حذف کرد. گارد دولتمردان و بانک مرکزی تنها به دلیل عدم آگاهی نباید موجب حذف این حوزه شود؛ بلکه انتظار داریم تا با بهرهگیری از زیرساختهای داخلی و کمک متخصصان توانمند ایرانی بستر لازم برای این حوزه فراهم و چارچوب و قانون گذاری لازم انجام شود.
مزایای استفاده از ارز دیجیتال چیست؟
- در استفاده از ارز دیجیتال محدودیتی وجود ندارد، به این ترتیب شما از شر پول فیزیکی و محدودیتهای مربوط به آن راحت میشوید.
- استفاده از ارز دیجیتال گزینه مناسبی برای معاملات سنگین با مبلغ بالا است؛ چرا که تبادل پول را بسیار آسان میکند.
- اکثر واحدهای ارز دیجیتالی ارزش بالایی در مقابل واحدهای پول واقعی دارند؛ نمونه آن بیت کوین است که به ارزش بالای چهل هزار دلار رسیده است.
- به دلیل رمزگذاریهای فوق پیشرفته امکان پیگیری تراکنشهای انجام شده توسط ارز دیجیتالی در هیچ نقطهای از دنیا چه برای هکرها و افراد عادی و چه حتی برای دولتها وجود ندارد.
- امنیت این ارزهای دیجیتالی بسیار بالاست. این ارزها با روشهای رمزگذاری پیشرفته از سوء استفاده حفظ میشوند.
- برای درآمدهای حاصل از ارز دیجیتال مالیاتی اعمال نمیشود و این در زمینه انجام معاملات بزرگ مزیت بسیار بزرگی به حساب میآید.
- در معاملاتی که توسط ارز دیجیتال انجام میشوند هر دو شخص خریدار و فروشنده ناشناس میباشند.
- احتیاجی به خرید اسکناس و یا تهیه کارت بانکی برای استفاده از آن نیست و لازم نیست به بانک خاصی مراجعه کنید و اطلاعات خود را در اختیار نهادی قرار دهید.
فرصتهایی که ارز دیجیتال برای کشورها فراهم میکند
ارز دیجیتال نه تنها تهدیدی برای کشور محسوب نمیشود بلکه میتواند در شرایط سخت تحریم و مشکلات اقتصادی راه نجات ما باشد. بر اساس تجزیه و تحلیل مشکلات اقتصادی در کشورهای در حال توسعه، ارزهای رمزپایه می توانند روند توسعه را در زمینههای مختلف تسریع کنند. به طور کلی، همانطور که چودنوفسکی و لوپز (در مقالهای در سال 2006) به آن اشاره کردهاند، فناوریها و نوآوری های جدید راه حلهای کلیدی برای روند پیشرفت کشورهای در حال توسعه و خصوصا کشورهای درگیر تحریم است.
ارزهای رمزنگاری شده میتوانند مشکل حساب در تجارت بینالملل را بدون داشتن حساب بانکی حل کنند. ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین میتوانند به افراد و مشاغل کمک کنند تا تجارت بین المللی در مقیاس کوچک تسهیل یابد. استفاده از بیت کوین طرفین را قادر میسازد تا در ازای بیت کوین محصولات را بفروشند و از این طریق از سیستم های تجارت الکترونیکی سنتی اجتناب کنند، که اغلب شامل ایجاد حساب تجاری در یک بانک رسمی است. در معاملات دیجیتالی اطلاعات هر دو طرف فروشنده و خریدار کاملا ناشناس میماند و امکان رهگیری آن وجود ندارد. به دلیل امنیت بالای این نوع از معاملات بهترین راه برای سر و سامان دادن به وضعیت اقتصادی کشور استفاده از ارز دیجیتال و بستر سازی برای آن است.
این گردش مالی را به مقدارهای کوچک هم تعمیم دهید و به این فکر کنید که اگر هر کسی بتواند یک ولت دیجیتال داشته باشد مبادلات روزانه تا چه حد آسانتر میشود و همچنین ارزهای دیجیتال به میزانی که در جهان پذیرفته میشوند و حامی پیدا میکنند، ارزش بیشتری کسب میکنند که همین یعنی یک سرمایهگذاری خوب برای آینده.
چه باید کرد؟
کشورها برای استفاده از صرافیها و کریپتو نیازمند دانش فنی، اینترنت با کیفیت، هوش مالی و آگاهی هستند که تامین همین موارد در کنار راهاندازی صرافیها تا حد زیادی وضعیت اقتصاد عمومی جوامع را بهبود میدهد. توقع داریم که بانک مرکزی و مجلس علاوه بر افزایش آگاهی خود نسبت به این حوزه به مردم کمک کنند تا بیشتر با این حوزه آشنا شوند و همچنین تدابیری سازنده برای پیشرفت در این حوزه اتخاذ نمایند.
برای بهتر شدن محتوای سایت لطفا در بخش نظرات این نوشته مشارکت داشته باشید.
موفق و پیروز باشید.
ارسال پاسخ