پایگاه داده چندرسانهای
با توجه به گسترش دادهها و بزرگ و حیجم شدن دیتابیسهای مختلف در دنیای دیتاها یکی از پراهمیتترین دیتابیسهایی که این روزها مورد بررسی متخصصین قرار خواهد گرفت پایگاه داده چندرسانهای است.
پیشنهاد نویسنده: عملگرها در پایگاه داده
پایگاه داده چندرسانهای
پایگاه داده چندرسانهای که به اختصار در زبان انگلیسی تحت عنوان MMDB مطرح است به مجموعهای از اطلاعات چند رسانهای مرتبط به هم گفته میشود. دادههای چند رسانهای شامل یک یا چند نوع دادههای اولیه رسانهای مانند: متن، تصاویر، اشیاء گرافیکی (نقشهها، طرحها و تصاویر) توالیهای انیمیشن، صوتی و تصویری میشود.
MMDB: MultiMedia DataBase
یک سیستم مدیریت پایگاه داده چندرسانهای یا MMDBMS چارچوبی است که انواع مختلفی از اطلاعات را مدیریت میکند که به طور بالقوه در فرمتهای مختلف متنوع در یک آرایه وسیعی از منابع رسانه نمایش داده میشود. این سیستم از انواع دادههای چند رسانهای پشتیبانی میکند و برای ایجاد، ذخیره، دسترسی، پرس وجو و کنترل پایگاه داده چندرسانهای عملیات مدیریت را انجام میدهد.
MMDBMS: MultiMedia DataBase Management System
یک پایگاه دادهی چند رسانه ای از دادههایی نظیر یعنی متن، تصاویر، اشیای گرافیکی، صدا، ویدئو، توالیهای انیمیشن پشتیبانی میکند.
ولی در کل دادههایی که در آن پشتیبانی میشود شامل سه دستهی اصلی زیر است:
- رسانه استاتیک: شامل تصاویر و شیهای گرافیکی.
- رسانه پویا: شامل صوت، تصویر و انیمیشن.
- رسانههای ابعاد: شامل بازیها و برنامههای دستیار کامپیوتر CAD.
CAD: Computer Aided Design
پایگاه داده چندرسانهای نیاز به مدیریت اطلاعات اضافی مربوط به دادههای چند رسانهای واقعی دارد.
اطلاعات مربوط به موارد زیر است:
- دادههای رسانه: دادههای واقعی که نشان دهنده یک شی است.
- قالب دادهی رسانهای: اطلاعاتی درباره قالب دادههای رسانهای پس از گذراندن مرحلههای استفاده، پردازش و رمزگذاری است.
- دادههای کلمات کلیدی رسانهای: توصیف کلمات کلیدی، معمولا مربوط به تولید دادههای چند رسانهای است.
- ویژگی دادهی رسانهای: دادههای وابسته به محتوا شامل اطلاعات مربوط به توزیع رنگها، انواع بافتها و اشکال مختلف موجود در یک تصویر است.
دادههای بالا meta data نامیده میشوند، زیرا چندین جنبه مختلف دادههای چند رسانهای را توصیف میکنند. دادههای کلمات کلیدی رسانهها و دادههای چند رسانهای به عنوان شاخص برای جستجوی هدف استفاده میشوند. قالب دادهی رسانه ای برای ارائه اطلاعات بازیابی استفاده میشود.
نیازمندیهای پایگاه دادههای چند رسانهای
پایگاه دادههای چندرسانهای مانند پایگاه دادههای سنتی باید موارد زیر را بررسی کنند:
- ادغام: اقلام داده لازم نیست که برای برنامههای مختلف برنامه تکرار شود.
- استقلال دادهها: جدا کردن پایگاه داده و مدیریت آن از برنامههای کاربردی.
- همبستگی: اجازهی تراکنشهای همزمان را بدهد.
- ماندگاری: اشیاء میتوانند ذخیره شده و دوباره توسط تراکنشهای مختلف و برنامههای کاربردی استفاده شوند.
- حریم خصوصی: کنترل دسترسی و تأیید مجوزها.
- کنترل یکپارچگی: اطمینان از انطباق پایگاه داده بین تراکنشها است.
- بهبود: خرابی تراکنشها نباید بر ذخیره سازی اطلاعات مداوم تاثیر بگذارد.
- پشتیبانی پرس و جو: دسترسی آسان به دادههای چند رسانهای را آسان میکند.
پایگاههای دادههای چندرسانهای باید توانایی یکپارچه پرس و جو دادهها (دادههای رسانهای، دادههای متنی) را در فرمتهای مختلف داشته و بتوانند به طور همزمان پرس و جو اشیا رسانهای را انجام داده و عملیات پایگاه داده کلاسیک را در میان آنها انجام دهند. (پشتیبانی انواع پرس و جوها) آنها باید توانایی بازیابی اشیای رسانهای از یک دستگاه ذخیره سازی محلی را دارند. (پشتیبانی ذخیره سازی اشیا و دادهها) آنها باید توانایی پاسخ را با یک پرس و جو را ایجاد کنند و یکی از پاسخهایی که باید در نظر گرفته شود. پرسش از نظر رسانههای صوتی و تصویری است که حتما باید این توانایی را دارند.
مسائل و چالشها
اطلاعات چند رسانه ای متشکل از انواع فرمتهای رسانهای یا نمایههای فایل از قبیل TIFF، BMP، PPT، IVUE، FPX، JPEG، MPEG، AVI، MID، WAV، DOC، GIF، EPS، PNG و … است. به علت محدودیت در تبدیل از یک فرمت به فرمت دیگری، استفاده از دادهها در فرمت خاص محدود شده است. معمولا اندازه دادههای چند رسانهای بزرگ است (مانند: ویدئو)؛ بنابراین، اطلاعات چند رسانه ای اغلب به فضای ذخیره سازی بزرگ نیاز دارند. پایگاه داده چندرسانه ای زمان زیادی را صرف پردازش و همچنین پهنای باند زیادی را اشغال میکند. برخی از انواع دادههای چند رسانهای، مانند ویدئو، صدا و دنبالههای انیمیشن، دارای الزامات زمانی هستند که دارای پیامدهای ذخیره، دستکاری و ارائه آن هستند، اما تصاویر، ویدئو و دادههای گرافیکی از نظر محتوای آنها محدودیتهای فضایی دارند.
حوزههای کاربرد
با توجه به اینکه پایگاههای دادهای چندرسانه ای از اهمیت بالایی برخوردارند حال به حوزههای کاربرد آن خواهیم رسید:
- کتابخانههای دیجیتالی: یک کتابخانه دیجیتالی یا مجموعه دیجیتالی پایگاه داده آنلاین از اشیاء دیجیتالی است. میتواند شامل متن، تصاویر ساکن، صوتی، تصویری و یا سایر فرمتهای رسانهای دیجیتال است. اشیاء میتوانند شامل محتوای دیجیتالی مانند چاپ و یا عکس. همچنین محتوای متولد دیجیتال مانند فایلهای پردازشگر کلمه یا پستهای رسانههای اجتماعی است. علاوه بر ذخیره سازی محتوا، کتابخانههای دیجیتال ابزارهایی برای سازماندهی، جستجو و بازیابی محتویات موجود در مجموعه را فراهم میکنند.
- اخبار در مورد تقاضا: کاربرد اخبار در مورد تقاضا بیشتر در تبلیغات است.
- ویدیو بر روی تقاضا: ویدیو بر روی تقاضا یک سیستم برنامه نویسی است که به کاربران اجازه میدهد، تا انتخاب و تماشا/گوش دادن به ویدیو و یا محتوای صوتی مانند فیلم و تلویزیون را هر زمان که آنها را انتخاب کنند انجام دهند.
و نه در زمان پخش برنامه ریزی شده؛ این روش روشی است که در قرن بسیتم میلادی با برنامه نویسی بیش از حد ساده شده است. تکنولوژی پروتکل اینترنت (IPTV) معمولا برای تهیه VOD به تلویزیون و رایانههای شخصی استفاده میشود. - پایگاه داده موسیقی: در دنیا تعداد زیادی پایگاه دادههای موسیقی آنلاین موجود است که عمدتا رایگان هستند. توجه کنید که بسیاری از سایتها خدمات خاصی را ارائه میدهند و یا بر روی یک ژانر موسیقی خاص تمرکز میکنند. بعضی از اینها به عنوان یک فروشگاه موسیقی آنلاین یا خدمات ارجاع خریداری میشوند. در میان سایتهایی که دارای اطلاعات بیشتر در مورد تعداد زیادی از اشخاص هستند. سایتهایی هستند که بر روی دیسکوگرافی هنرمندان و نوازندگان تمرکز میکنند.
- سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS): یک سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) یک سیستم طراحی شده برای ضبط، ذخیره، مدیریت، تجزیه و تحلیل، مدیریت و ارائه دادههای مکانی و جغرافیایی است. GIS مخفف geographic information science GIScience است و دامنه وسیعی در رشته تحصیلی دارد. آنچه فراتر از یک GIS فراتر از یک زیرساخت داده محاسباتی است، یک مفهوم است که چنین مرزهای محدود کنندهای ندارد.
- تله مدیسین: تله مدیسین استفاده از فناوری مخابرات و فناوری اطلاعات برای ارائه مراقبتهای بهداشتی بالینی از راه دور است. برای غلبه بر موانع فاصله و بهبود دسترسی به خدمات پزشکی که اغلب در جوامع روستایی دور وجود نداشته، استفاده شده است. همچنین برای نجات جان افراد در مراقبتهای حیاتی و شرایط اضطراری استفاده میشود.
2 دیدگاه