وب سرویس آپاچی و همه چیز درمورد آن
Apache یکی از پرکاربردترین نرمافزارهای وبسرور است که توسط بنیاد نرمافزار Apache توسعه داده شده است، برای آن که بدانید آپاچی چیست باید به طور خلاصه اشاره نمود که Apache یک نرمافزار منبعباز یا همان اوپن سورس است که به صورت رایگان در دسترس است. در حال حاضر این برنامه بر روی 67٪ از کل سرورهای جهان اجرا میشود.
وب سرویس آپاچی و همه چیز درمورد آن
آپاچی چیست؟
آپاچی یکی از سریعترین، قابل اعتمادترین و ایمنترین نرمافزارها است که روی سرورهای لینوکسی قابل نصب و اجرا است. در حال حاضر اکثر طراحان وب سایت از CMSهای معروف نظیر وردپرس و جوملا و دروپال و…. برای طراحی وبسایت خود استفاده میکنند. از طرفی بیشتر ارائه دهندگان سرویسهای میزبانی وردپرس و جوملا از Apache به عنوان نرمافزار وبسرور خود استفاده میکنند. آپاچی چیست؟ وبسرور Apache محبوبترین و وسیعترین سرور HTTP قابل دسترس روی اینترنت است که از زبانهای Perl و PHP پشتیبانی کرده و بر روی اکثر سیستمهای عامل قابلیت اجرا دارد. آپاچی برنامه ای free Open Source محسوب میشود که همراه سرورهای وب به منظور اداره نمودن درخواستهای وب و همچنین منابع مورد استفاده قرار میگیرد. Apache HTTP Server بر روی سیستم عامل یونیکس همچون Linux یا BSD قابلیت اجرا دارد. ضمنا امکان اجرا روی ویندوز مایکروسافت و همچنین سیستمهای عامل دیگر یا Platformها را دارا است. این سرور ویژگیهای منحصر به فردی همراه add-onهای قوی دارد که به شکل رایگان در دسترس هستند. Apache از امکانات خاصی برخوردار است و رایجترین کاربرد این برنامه مربوط به htaccess میشود که طراحان حرفهای از آن در محیط لینوکس بهره میبرند. به عنوان مثال زمانی که قصد دارید تا اولین صفحه در سایت خاصی استبا استفاده از یک دستور در آن پرونده این کار امکانپذیر میشود و یا هنگامی که مالک سایت نمیخواهد که فایلهای موجود در سرور او به وسیله دیگران سرقت شود و قصد ممانعت از پیوند مستقیم آنها را داشته، Apache به او کمک میکند تا چنین کاری را انجام دهد.
وب سرور چیست؟
برای آن که بدانید وبسرور چیست، تصور کنید که وبسرور همانند یک گارسون یا میزبان رستوران است. هنگامیکه وارد یک رستوران میشوید، میزبان به شما سلام میکند، اطلاعات رزرو شما را بررسی میکند و شما را به سمت میز خود هدایت میکند. مشابه میزبان رستوران، وب سرور صفحه وب مورد نظر شما را بررسی میکند و محتوای سایت را از سرور مربوطه برای مرورگر شما واکشی میکند. با این حال، یک وبسرور فقط میزبان شما نیست بلکه سرور شما نیز هست. بدین معنا که پس از یافتن صفحه وب درخواستی، صفحه وب را نیز در اختیار شما قرار میدهد. در واقع یک وب سرور مانند Apache همانند کاربر ارشد و مسئول هماهنگ کننده رستوران نیز هست. وبسرور، ارتباطات شما را با وبسایت (آشپزخانه) برطرف میکند، به درخواستهای شما رسیدگی میکند و به شما این اطمینان را میدهد که سایر کارکنان (ماژولها) آماده ارائه خدمات به شما هستند. همچنین جداول (حافظه، حافظه پنهان، ماژولها) را بررسی کرده و آنها را برای مشتریان جدید آماده میکند.
وب سرویس آپاچی
بنابراین در واقع وب سرور نرمافزاری است که پس از ثبت دامنه و خرید سرور درخواست شما مبنی بر دسترسی به یک صفحه وب را دریافت میکند. با بررسی موارد امنیتی درخواست HTTP و HTTPS شما انجام میشود و شما را به صفحه وب مربوطه هدایت میکند. (پروتکل HTTPS با خرید گواهینامه ssl ارائه میشود.) بسته به صفحه درخواستی شما، صفحه وب ممکن است از سرور بخواهد هنگام آماده سازی سند، چند ماژول اضافی را نیز اجرا کند. سپس سایتی را که درخواست کردهاید به شما ارائه میدهد.
وب سرور apache چیست؟
Apache همانند Nginx یک نرمافزار کاربردی بسیار محبوب است. این برنامه با بیش از 60٪ سهم در بازار وبسرورهای تجاری، پرکاربردترین برنامه وب سرور در جهان است. در واقع Apache پرکاربردترین برنامه وب سرور در سیستم عاملهای Unix و Linux است اما از طرفی تقریباً در همه سیستم عاملها مانند Windows، OS X ،OS / 2 و غیره نیز قابل استفاده است.
کلمه آپاچی به چه معناست؟
کلمه Apache از نام محلی قبیلهای در امریکا با نام آپاچی گرفته شده است که به مهارت در جنگ و استراتژی سازی معروف هستند.
مرور چیستی وبسرویس آپاچی
آپاچی یک برنامه وب سرور مدولار و مبتنی بر فرآیند است که با هر اتصال همزمان یک رشته (thread) جدید ایجاد میکند. بسیاری از threadها به صورت ماژولهای جداگانه کامپایل میشوند و در نتیجه عملکرد اصلی آن را افزایش میدهند و میتوانند طیف گسترده ای از خدمات (از پشتیبانی از زبان برنامه نویسی سمت سرور گرفته تا مکانیزم احراز هویت) را ارائه دهند. همچنین امکان ارائه روی سرور مجازی (VPS) یکی از ویژگیهایی است که به وب سرور آپاچی اجازه میدهد تا به تعداد زیادی از وبسایتهای مختلف روی سرور سرویس دهد. جهت اطلاع از اینکه vps چیست اینجا کلیک نمایید. همچنین شما میتوانید پس از خرید سرور اختصاصی و ثبت دامنه ir و یا دامنههای بین المللی، وب سرور آپاچی را روی آن نصب و راهاندازی کنید. همچنین شرکتهای هاستینگ با راهاندازی وب سرور آپاچی روی هاست اشتراکی لینوکس خود این امکان را به شما میدهند تا با خرید هاست و دامین به راحتی سایت خود را طراحی نمایید.
آیا از وب سرور آپاچی استفاده کنیم؟
گفتیم که وبسرور درخواستهای دریافتی را آنالیز کرده و به آنها پاسخ میدهد. به عنوان مثال میتواند صفحات html را با تصویر، متن، استایل شیت، فایل و … به کاربرا ارائه دهد. در واقع وب سرور مشابه نرمافزاری است که درخواستهای کاربران را دریافت میکند و به آنها حواب میدهد. پاسخ وبسرور موجب میشود تا کاربر بتواند صفحه مورد نظر خود را مشاهده کند. یکی از محبوبترینها، وب سرور آپاچی است. صاحبان وب سایتها به کمک وبسرور آپاچی میتوانند محتوای مورد نظر خود را به کاربران ارائه کنند. آپاچی یکی از قدیمیترین و قابل اطمینانترین وب سرورها است که اولین نسخه آن بیش از 20 سال پیش در سال 1995 منتشر شد. وقتی کسی میخواهد از یک وبسایت بازدید کند، نام دامنه ای را در آدرس بار مرورگر خود وارد میکند سپس وب سرور فایلهای درخواست شده را به کاربر ارائه میدهد. سرورهای فایل، سرورهای پایگاه داده، سرورهای پست الکترونیکی و وب سرورها از انواع مختلف نرمافزارهای سرور استفاده میکنند. هر یک از این برنامهها میتوانند به فایلهای ذخیره شده در یک سرور فیزیکی دسترسی پیدا کنند و از آنها برای اهداف مختلف استفاده کنند. کار یک وب سرور ارائه محتوای وب سایت به کاربر است. وب سرور به عنوان واسطه ای بین سرور و سیستم کاربر عمل میکند. یعنی محتوا را از سرور درخواست میکند و آن را به سمت کاربر میفرستد. بزرگترین چالش یک وب سرور، درخواست صفحات مختلف است.
وب سرور Apache چگونه کار میکند؟
همه ما Apache را یک وب سرور مینامیم، آپاچی یک سرور فیزیکی نیست، بلکه یک نرمافزار است که بر روی سرور اجرا میشود. کار وب سرور آپاچی این است که بین یک سرور و مرورگر بازدید کننده وب سایت (فایرفاکس، گوگل کروم، سافاری، و غیره) ارتباط برقرار کند. هنگامی که یک بازدید کننده میخواهد یک صفحه را مشاهده کند، مرورگر درخواست خود را به سرور ارسال میکند و آپاچی با تمام فایلهای درخواست شده (متن، تصاویر و غیره) به آن پاسخ میدهد. سرور و سرویس گیرنده از طریق پروتکل HTTP ارتباط برقرار میکنند و آپاچی مسئول برقراری ارتباط امن بین دو سیستم است. وبسرور آپاچی قابل تنظیم است، زیرا ساختار مبتنی بر ماژول دارد. ماژولها اجازه میدهند که مدیران سرور ویژگیهای مد نظرشان را پیاده سازی کنند. آپاچی دارای ماژولهایی برای امنیت، ذخیره سازی، بازنویسی URL، تأیید اعتبار رمز عبور و … است. امکان پیکربندی سرور از طریق یک فایل با نام .htaccess نیز وجود دارد که یک فایل پیکربندی آپاچی است.
مقایسه آپاچی و سایر وب سرورها
به جز آپاچی، وب سرورهای دیگری نیز وجود دارند. هر وب سرور برای هدف خاصی طراحی شده است. آپاچی محبوبیت خوبی دارد اما رقبایی هم هستند که گاهی جای آن را میگیرند. مقایسه آپاچی و انجسن ایکس Nginx، اعلام کرده که Engine-X، یک وبسرور جدید است و ابتدا در سال 2004 منتشر شد. در صورت استفاده از آپاچی، صاحبان وبسایتهایی با ترافیکی سنگین ممکن است با مشکلات عملکرد مواجه شوند. Nginx یکی از وبسرورهایی است که به مسئله c10k توجه کرده است و میتوان گفت که در این حوزه بسیار موفق عمل کرده. اگر وب سایت با ترافیک بالا دارید، وبسرور Nginx یک انتخاب بسیار عالی است. از سوی دیگر آپاچی نیز مزایای خاص خود را دارد. پس بهتر است ابتدا نیاز سنجی کنیم و بر اساس موارد مورد نظر خود یک وبسرور مناسب انتخاب کنیم.
وب سرور آپاچی چگونه کار میکند؟
اگرچه ما Apache را یک وبسرور مینامیم، اما در اصل یک سرور فیزیکی نیست، بلکه یک نرمافزار است که روی سرور اجرا میشود و وظیفه اصلی آن ایجاد ارتباط بین سرور و مرورگرهای بازدید کنندگان وب سایت (فایرفاکس، گوگل کروم، سافاری و …) و ارتباط بین آنها (ساختار سرویس دهنده-سرور) است. Apache یک نرمافزار کراس پلتفرم است، بنابراین روی هر دو سرور یونیکس و ویندوز کار میکند. هنگامیکه یک بازدید کننده میخواهد صفحه ای را در وب سایت شما بارگیری کند، مرورگر وی درخواستی را به سرور شما ارسال میکند و Apache پاسخی را شامل تمام فایهایهای درخواست شده (متن، تصاویر و غیره) برمیگرداند. سرور و سرویس گیرنده از طریق پروتکل HTTP باهم ارتباط برقرار میکنند و نرمافزار Apache مسئول ایحاد ارتباطی ایمن بین دو دستگاه است. آپاچی بسیار انعطاف پذیر است، زیرا ساختاری مبتنی بر ماژول دارد. ماژولها به مدیران سرور این اجازه را میدهند که برخی ویژگیهای اضافی را غیر فعال و یا فعال کنند. همچنین Apache ماژولهایی برای امنیت، حافظه پنهان، بازنویسی URL، احراز هویت رمز عبور و موارد دیگر دارد. علاوه بر آن، میتوانید پیکربندیهای سرور خود را از طریق فایلی به نام .htaccess تنظیم کنید که یک فایل پیکربندی Apache است و روی تمام هاستهای لینوکسی وب رمز پشتیبانی میشود.
مزایای استفاده از آپاچی
وب سرور Apache میتواند یک انتخاب عالی برای اجرای وب سایت شما در یک سیستم عامل پایدار و همه کاره است. در ادامه مهمترین مزایای آپاچی شرح داده شده است.
- منبع باز و رایگان: یکی از مهمترین مزایای وب سرور آپاچی، منبع باز (Open Source) بودن آن است و حتی برای استفاده تجاری نیز رایگان است. لذا کاربران به راحتی میتوانند کد منابع آن را بررسی و به دلخواه تغییر دهند و کدهای آن قابل برنامه ریزی بوده و میتواند متناسب با نیاز تنظیم شود.
- پایداری: آپاچی نرمافزاری قابل اعتماد و پایدار است و به راحتی میتوانید نزم افزارها و فایلهای خود را در آن مدیریت نمایید.
- انعطاف پذیری: یکی دیگر از مزایای آپاچی انعطاف پذیری آن است. شما به راحتی میتوانید ماژولها و برنامههای مورد نیاز خود را به آن اضافه نمایید. در نتیجه آپاچی به دلیل ساختار مبتنی بر ماژول آن، نسبت به سایر رقبای خود بسیار انعطاف پذیرتر است.
- راحتی و سادگی: پیکربندی آسان آپاچی آن را محبوب بسیاری از برنامه نویسان مبتدی و حرفه ای نموده است.
- قابلیت نصب روی انواع سیستم عاملها: آپاچی cross platform است. بدین معنا که این وبسرور به راحتی روی هر سیستم عاملی قابل نصب است و روی انواع سرورهای یونیکس و ویندوز به خوبی کار میکند.
- بهترین گزینه برای CMSها: آپاچی بهترین گزینه برای نصب انواع سیستمهای مدیریت محتوا از جمله وردپرس، دروپال، ووکامرس و … است.
- انجمنهای پشتیبانی: در صورت بروز هرگونه مشکل میتوانید به انجمنهای بزرگ آپاچی مراجعه نموده و از پشتیبانی سریع و آسان آن بهرهمند شوید. در این انجمنها تقریبا تمامیمشکلات و موانع آپاچی مورد بحث و بررسی قرار گرفتهاند.
معایب آپاچی
با وجود مزایای بسیار آپاچی، این وبسرویس معایبی نیز دارد که باید به آنها توجه کنید:
- عملکرد: آپاچی مشکلات عملکردی در وب سایتهای بسیار پرترافیک و پربازدید دارد.
- پیکربندیهای متعدد: آپاچی گزینههای پیکربندی بسیار زیادی دارد که میتواند منجر به آسیب پذیریهای امنیتی بیشتری شود.
- اشکال زدایی: مزیت سفارشی سازی در آپاچی باعث ایجاد اشکالات دیگری نیز میشود و در واقع با توجه به امکان سفارشی سازی و تغییر در کد منابع، اشکالات و خطاهای جدید ایجاد میشوند. در نتیجه آن، اشکال زدایی در آپاچی وقت و منابع بیشتری را درگیر میکند.
مقایسه آپاچی و سایر وبسرورها
علاوه بر Apache، وب سرورهای محبوب دیگری نیز وجود دارد. هر وب سرور برای هدفی خاص ایجاد شده است. در حالی که Apache بیشترین استفاده را دارد، اما در مقایسه با سایر رقبا بهترین عملکرد را دارد.
ارسال پاسخ