من رفتم سربازی اگر محتوای منو دوست داشتید و بدردتون خورد از من حمایت مالی کنید

RAID چیست؟

RAID چیست؟
RAID چیست؟

RAID چیست؟

RAID مخفف شده‌ی کلمات Redundunt Array of Inexpensive Disks است که یک تکنولوژی برای ترکیب کردن چند هارد دیسک به یک واحد به منظور افزایش دادن کارایی، امنیت و سرعت وسیله‌های ذخیره سازی است. به صورتی که چند هارد دیسک را به هم متصل می‌کنند و یک واحد تشکلی می‌دهند و بسته به این که تکنیک RAID کردن در چه سطحی انجام شده است، باعث افزایش کارایی سیستم می‌شود. از این تکنولوژی اکثرا برای کامپیوتر‌هایی که کارایی بالا دارند و هم‌چنین سرور‌ها استفاده می‌شود.

 

RAID چیست؟

وسیله‌های ذخـیره‌سازی قدیمی اکثرا از یک عـدد هـارد دیـسک بـرای ذخـیره کـردن اطلاعات استفاده می‌کردند، ولی بعد از به وجود آمدن ایـن تکنولوژی، سیستم‌ها می‌توانستند اطلاعات را روی چند هارد دیسک ذخیره کنند. به این صورت اطلاعات به‌صورت بخش‌بخش و پشت سر هم روی چند هارد دیسک ذخیره می‌شوند و این نحوه ذخیره‌سازی امکانی را فراهم می‌کند که در کنار بهینه‌کردن کارایی سیستم، ظرفیت ذخیره‌سازی اطلاعات هم افزایش پیدا کند. با استفاده‌کردن از این تکنولوژی می‌توان اطلاعات را به‌صورت موازی روی چند هارد دیسک ذخیره کرد که اگر در آینده یکی از دیسک‌ها با مشکلی مواجه شد، باعث از دست‌رفتن اطلاعات نشود. پیاده‌سازی RAID به دو صورت نرم‌افزاری و سخت‌افزاری قابل انجام است، هم‌چنین مدل سخت‌افزاری سرعت و پایداری بیش‌تری دارد. از مدل نرم‌افزاری اکثرا در مواقعی که با کمبود امکانات مواجه هستیم و یا قرار است که این تکنولوژی را روی سیستم پشتیبان و نه اصلی اجرا شود، استفاده می‌شود. در روش سخت‌افزاری کنترل‌کننده‌هایی به نام Raid Controller مسئول پیاده‌سازی و در روش نرم‌افزاری بایوس یا سیستم‌عامل این وظیفه را برعهده دارند، ولی کنترل‌کننده‌های سخت‌افزاری نسبت به روش نرم‌افزاری قابلیت‌های بیش‌تری را دارد. همه دیسک‌های به هم متصل‌شده مثل یک آرایه هستند و به هرکدام از آن‌ها عضو آرایه می‌گویند. بستگی به چگونگی متصل‌بودن آن‌ها به یکدیگر در سطح‌های مختلفی قرار می‌گیرند که به عنوان RAID Level شناخته می‌شود.

 

استفاده از RAID برای سه هدف افزایش ظرفیت، کارایی و امنیت

  • افزایش ظرفیت‌: این قسمت معمولا در هر سیستم که از تکنولوژی RAID استفاده می‌کند، مورد توجه قرار گرفته می‌شود. به عنوان نمونه اگر دو هارد دیسک به یکدیگر متصل شوند یک واحد ذخیره سازی با ظرفیت بالایی را به وجود خواهند آورد.
  • افزایش کارایی‌: دلیل دیگری که از این تکنولوژی استفاده می‌شود افزایش کارایی است. مثالی که در قست قبل زده شد اگر دو عدد هارد دیسک را به یکدیگر متصل کنیم یک حافظه تشکیل خواهد داد و در این صورت کنترلر می‌تواند اطلاعات و داده‌ها را به دو قسمت تقسیم کرده و هر قسمت را در یک هارد دیسک قرار دهد، که با این عمل کارایی سیستم برای نوشتن و خواندن اطلاعات دو برابر خواهد شد.
  • امنیت‌: استفاده از این تکنولوژی امنیت را برای کاربرها فراهم می‌کند به صورتی که اطلاعات و داده‌ها روی چندین هارد دیسک نوشته می‌شود و در صورت خراب شدن یکی از آن‌ها، همه اطلاعات و داده‌ها توسط هارد دیسک‌های دیگر قابل دسترسی خواهد بود.

 

RAID سخت‌افزاری

RAID سخت‌افزاری اکثرا برای سرورهای تجاری و سازمانی و زمانی که بهینه‌شدن کارایی سیستم اهمیت زیادی دارد، استفاده می‌شود. کارایی سیستم ممکن است به‌دلیل استفاده از کنترلرهای مختلف برای خواندن و نوشتن متفاوت‌ است. در این نوع RAID از کنترلر هوشمند و آرایه‌ای از دیسک‌ها برای بهبود کارایی نوشتن و خواندن و هم‌چنین از بین‌ نرفتن اطلاعات استفاده‌ می‌شود. مدیریت‌کردن و کنترل‌کردن دیسک‌های به‌ هم‌ متصل‌ شده برعهده‌ی کنترلر RAID است و در دو نوع خارجی و داخلی طراحی‌شده‌ است که مدل داخلی بر روی برد اصلی سرور متصل‌ می‌شود و نوع دیگر آن در RAIDهای مقیاس‌ بالا کاربرد دارد. یک نکته‌ی مثبت در این نوع RAID این‌ است‌ که کاربر بدون اینکه سیستم را خاموش‌ کند، می‌تواند دیسک معیوب را با دیسک جدیدی جایگزین‌ کند.

 

معایب RAID سخت‌افزاری

  • بالا رفتن هزینه به دلیل داشتن چند دیسک دیگر در کنار دیسک موجود.
  • اگر به هر دلیلی کنترلر مشکلی برایش پیش بیاید، تا زمانی که این مشکل حل نشود نمی توان به اطلاعات دیسک‌ها دسترسی پیدا کرد.
  • اگر کنترلر RAID مشکلی پیدا کند برای بازگرداندن اطلاعات حتما باید جایگزین دقیقی برای کنترلر استفاده شود.

مزایای RAID سخت‌افزاری

  • در این نوع RAID کنتلر عملیات محاسبات کد Parity را انجام می‌دهد و CPU نیازی ندارد که درگیر این محاسبات شود.
  • اکثر کنترلر‌ها امکانی برای اضافه کردن باتری دارند که در زمان قطع شدن برق اطلاعات از بین نرود.
  • کنترلر‌های در این نوع RAID امکانی دارند که در نوع نرم‌افزاری آن این قابلیت‌ها وجود ندارند. به عنوان مثال قابلیت hot plugging drives که با استفاده کردن از این قابلیت می‌توان به صورت آنلاین با اضافه کردن دیسک، ظرفیت سیستم را افزایش داد.

 

RAID نرم‌افزاری

برای تشریح کردن ساده این نوع RAID می‌توان گفت که اجرا کردن وظایف، کارها و هم‌چنین مدیریت کردن پارتیشن‌ها توسط CPU انجام می‌شود. در این نوع RAID اگر به هر دلیلی کنترلر و یا برد اصلی مشکلی پیدا کند، می‌توان برای دسترسی به اطلاعات دیسک، آن دیسک را به سیستم دیگری انتقال داد. مهم‌ترین مزیتی که این نوع RAID در مقابل نوع سخت‌افزاری آن را دارد این است که هزینه آن خیلی کم‌تر است. نوع نرم‌افزاری RAID نسبت به نوع سخت‌افزاری قابلیت اعتماد کمی دارد و قادر به تحمل خطا ساده‌تری نسبت به نوع سخت‌افزاری است. در نوع نرم‌افزاری محدودیت وجود دارد که قادر نخواهد بود تا پیکربندی پیچیده‌ای مثل نوع سخت‌افزاری آن ایجاد کند ولی اگر بخواهیم از تکنیک به نام Mirroring برای کپی کردن اطلاعات روی دیسک دیگر استفاده کنیم. این روش پیچیدگی کم‌تر و هم‌چنین ارزان‌تر است.

 

مزایا RAID نرم‌افزاری

  • انجام دادن پیکربندی بر اساس هسته سیستم عامل.
  • پشتیبانی کردن از دیسک‌های Hot Swappable.
  • قابلیت انتقال پارتیشن‌ها به سیستم‌عامل‌های دیگر، بدون نیاز به ایجاد کردن دوباره آن‌ها.

 

معایب RAID نرم‌افزاری

  • این نوع RAID سرعت کم‌تری نسبت به نوع سخت‌افزاری آن دارد.
  • RAID نرم‌افزاری محدود به سیستم عاملی که استفاده می‌کنیم است و به این معناست که اگر دو سیستم عامل را به طور همزمان بخواهیم بارگذازی کنیم، RAID ایجاد شده در سیستم عامل اول در سیستم عمال دوم پشتیبانی و شناسایی نمی‌شود.
  • اگر این نوع RAID توسط برد اصلی پیاده سازی بشود و بعدا برد اصلی مشکلی پیدا کند برای دسترسی و بازگردانی اطلاعات باید از همان بورد اصلی در سیستم جایگزین شود.

 

منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]