استانداردهای آرگونومیک برای کار با کامپیوتر
یک کلمهی یونانی است که به معنای قانون و قاعده است و بر اساس یک سری تحقیقات کارهایی که باعث آسیب رساندن بدن میشود را فاکتور گرفته و قانون و قاعدهای تنظیم کردن که کاربران با عمل کردن آنها آسیبی نبینند و همچنین ابزارها و تجهیزات را بر همین اساس تولید کردند و استانداردهای وضع شده را رعایت کردند تا کاربران از این وسایل و ابزارها استفاده نمایند. یک سری از کاربران برای شرایط کاری خود امکان دارد ساعات بسیار زیادی را پشت سیستم بنشینند و با کامپیوتر کار نمایند به همین دلیل اگر از ابزارها و سایل استاندارد استفاده نکنند در طولانی مدت بدنشان آسیب دیده و به خطر میافتند به همین دلیل شرکتها و کارخانههایی که ابزارها و تجهیزات سیستمها را تولید و توزیع میکنند از طریق این آرکونومیها و قاعده و قانون آنها را طراحی میکنند و بعد آنها را تولید میکنند تا کاربران از این اجزاء رضایت کامل را داشته و هم آسیبی نبینند.
استانداردهای آرگونومیک برای کار با کامپیوتر
وضعیت مناسب بدن در هنگام استفاده از تجهیزات
در هنگام استفاده کاربران از این تجهیزاتهای استاندارد هنگامی که فرد بر روی صندلی مینشیند باید کمر او در راستای مستقیم بوده و زاویهای نود درجه با پاهای خود داشته و میزی که کامپیوتر بر روی آن قرار دارد باید در اندازهای قرار بگیرد تا زمانی که فرد دست خود را بر روی آن قرار داد مچ دست او با انگشتانش در یک راستا قرار بگیرد و همچنین ساعد و بازوی فرد باید زاویه 90 درجه و یا 120 تشکیل دهند تا به دست او در هنگام استفاده فشاری وارد نشود همچنین میز باید دارای یک زیر پایی شود تا فرد بتواند پاهای خود را بر روی آن قرار داده تا آنها به صورت آویزان نبوده؛ زیرا برای بدن اصلا مفید نبوده بلکه بسیار مضر است. و همچنین زاویهی فرد با صفحه نمایش باید بصورت ممستقیم بوده تا گردن فرد به سمت بالا و یا پایین قرار نگیرد و صفحه نمایش نباید با صورت فرد فاصبلهی کمی داشته، بلکه بایستی صفحه نمایش در سانتی متری فرد قرار گیرد تا به چشم آسیبی وارد نشود.
ویژگیهای یک مجیط و شرایط آرگونومیک برای کار با کامپیوتر
- وجود یک تهویه خوب در سالن و یا اتاق فرد.
- وجود نور مناسب و کافی برای فرد.
- استفاده از یک میز که قاعده و قوانین استاندارد یک میز خوب را دارا است.
- استفاده از یک صندلی مناسب که قاعده و فانون استاندارد یک صندلی را دارد.
- بکار گیری یک زیر پایی مناسب برای تکیه پاها در شرایطی مناسب برای فرد.
- بکار گیری از COPY HOLDER برای این که گردن در شرایط مناسبی قرار بگیرد.
نتایج استفاده از آرگونومیک
اگر کاربران بتوانند از این استانداردها در کارهای خود استفاده نمایند باعث میشود هم بدنشان در حالت بدی قرار نگیرد و هم آسیبی به بدنشان وارد نشود که با رعایت کردن یک سری قوانین میتوانند در ساعات بیشتری پشت میز سپری کرده و بهترین باز خورد را از کار خود ببینند زیرا در این صورت کمتر خسته میشوند و بیشتر کار میکنند پس اگر کارفرماها برای شرکت خود از این استانداردها استفاده نماید میتواند کاری کند هم کارکنانش آسیبی نبینند . هم رضایت انها را بدست آورد که باعث میشود کارکنان فعالیتشان بیشتر شود و تولیداتشان پیشرفت کرده و به تولید آنها سرعت ببخشند.
آرگونومی صحیح بدن در هنگام نشستن پشت سیستم
- سر باید بصورت عمودی بر روی شانهها قرار بگیرد.
- زاویه نگاه فرد با سیستم باید به صورت 30 درجه شود.
- پشتی صندلی باید طوری شود تا کمر زمانی که به او تکیه میدهد تمام قوس بدن پر شود.
- زاویه آرنج باید در حین استفاده با کامپیوتر بصورت 90 درجه شود.
- رانهای پا باید بصورت افقی قرار بگیرند و شانههای فرد هم در حالت ریلکس قرار گیرد.
- و در هنگام استفاده از کیبورد و ماوس زایه دست بصورت مستقیم و در یک راستا قرار بگیرد.
پیشنهاد نویسنده: میز کار طراحان وب
نکتههای مهم برای خرید میز کامپیوتر
- نوع میز: که باید متناسب با کاری که انجام میدهید آن را انتخاب نمایید.
- وزن و اندازه: باید برای انتخاب میز مورد نظر دنبال میزی بگردید که نه خیلی سبک شود که با فعالیتی جابجا شود نه خیلی سنگین شود که در صورت تکان دادن به کمر فرد آسیب برسد.
- جنس میز: بهتر است میزی که انتخاب میکنید از جنس چوبی و یا MDF بوده تا در صورت وجود جسم سنگین و یا تجهیزات زیاد آسیبی نبیند.
- قابل تنظیم: باید طوری شود که فرد بتواند بسته به حالت بدن و صندلی خود آن را تنظیم کرده و ارتفاع آن را دستکاری نماید.
نکتههای مهم برای خرید صندلی کامپیوتر
- صندلی که انتخاب میکنید باید متناسب با قد و اندام شما شود.
- باید فرد بتواند ارتفاع صندلی را تغییر دهد.
- صندلی باید بتواند بچرخد و فرد با میز راحت ارتباط بگیرد.
- روکش صندلی باید طوری شود تا هوا در آن جریان پیدا کند.
نحوهی قرار گیری تجهیزات کامپیوتر
- کامپیوتر: کامپیوتر باید در یک سطحی قرار بگیرد که رو به روی کاربر قرار بگیرد و در راس دید آن بوده و صفحه نمایش باید 10 تا 15 درجه به سمت بالا قرار بگیرد و فاصله بین فرد با صفحه نمایش باید بین 30 تا 60 سانتی متر شود.
- ماوس و کیبورد: فرد باید دست خود را بر روی این ابزار طوری قرار دهد تا در یک راستا قرار بگیرد و باید زاویه شانه با ساعد را در 90 درجه قرار دهد تا به دست خود آسیبی وارد نکند.
پیشنهاد نویسنده: فضای کار اشتراکی زاویه
جمع بندی
بطور کلی افرادی که با سیستم کار میکنند باید این را در نظر بگیرند که برای خود وسایلی انتخاب نمایند که استاندارد بوده و نتواند به بدن فرد آسیبی وارد کند و حتما نکاتی که در بالا ذکر شد را توجه کرده و آنها را انجام دهید تا در آینده به مشکلی بر نخورید و همچنین در حین کار برای خود یک استراحتی در نظر بگیرید و سعی کنید هر از چند گاهی به اطرافتان نگاه کنید تا چشمتان فقط با صفحه نمایش در ارتباط نبوده و سعی کنید برای چند دقیقه هم که شده برای خود تحرکی بسازید یا راه بروید یا نرمشهای کششی کوتاه انجام دهید تا به بدنتان آسیبی نرسد.
ارسال پاسخ