firewall چیست؟
در این نوشته مقالهی کوتاه firewall را بررسی خواهیم کرد.
firewall چیست؟
فایروال نام عمومی برنامههایی است که از دستیابی غیرمجاز به یک سیستم رایانه جلوگیری میکنند. در برخی از این نرمافزارها، برنامهها بدون اخذ مجوز قادر نخواهند بود از یک رایانه برای سایر رایانهها، داده ارسال کنند. به این گونه نرمافزارها، فایروال دوطرفه گویند، زیرا علاوه بر درگاه ورودی (Incoming)، درگاههای خروجی (Outing) هم کنترل میشوند. بستههای اطلاعاتی که حاوی اطلاعات بدون مجوز هستند، به وسیله فایروال متوقف میشوند. نوع دیگری از فایروال نیز وجود دارد که به آن فایروال معکوس میگویند. فایروال معکوس ترافیک خروجی شبکه را فیلتر میکند، برخلاف فایروال معمولی که ترافیک ورودی را فیلتر میکند. در عمل، فیلتر کردن برای هر دوی این مسیرهای ورودی و خروجی، احتمالاً توسط دستگاه یا نرمافزار یکسانی انجام میشود. فایروالها صرفا پورتهای ضروری برای کاربران و یا سایر برنامههای موجود در خارج از شبکه را در دسترس و قابل استفاده میکنند. برای افزایش ایمنی، سایر پورتها غیرفعال میگردد تا امکان استفاده از آنان توسط هکرها وجود ندارد. در برخی موارد و با توجه به نیاز یک برنامه میتوان موقتا تعدادی از پورتها را فعال و پس از اتمام کار مجددا آنان را غیر فعال نمود. اگر برای اتصال به اینترنت از وسیلهای مانند روتر بیسیم، دستگاهی که به شما امکان میدهد تا از اینترنت بیسیم استفاده کنید، دارید، احتمالاً هم اکنون نیز دیوار آتش دارید و نیازی به نصب جداگانهی آن بر روی سیستم در بسیاری از مواقع وجود ندارد.
انواع فایروال
سیستمهای فایروال معمولاً به سه دسته عمومی تقسیم بندی میشوند.
البته یک سیستم ممکن است ترکیبی از گونههای مختلف فایروال را همزمان استفاده کند:
- تصفیه کننده بستههای اطلاعاتی (Packets): در اینگونه سیستمها بستهها بر اساس قانون خاصی متوقف میشوند. این قانون میتواند بستگی به جهت حرکت بسته، پروتکل خاص استفاده شده، آدرس فرستنده، شماره پرت پرتکل (مثلاً در TCP/IP)، واسطه فیزیکی و غیره طراحی شده است. این گونه فایروال معمولاً در روتر (Router) انجام میشود. به عنوان مثالی معروف از Configurable access control lists یا ACLs در روترهای Cisco میتوان نام برد.
- بازرسی کننده سطوح بالاتر شبکه: این گونه سیستمها مانند تصفیه کننده بستههای اطلاعاتی بوده؛ با این تفاوت که به دلیل آگاهی از تمامی لایهها و سطوح مختلف در stack پروتکل هوشمندتر عمل میکنند. این گونه سیستمها معمولاً حافظهدار بوده اجازه آن را میدهد که به یک بسته اطلاعاتی نه به صورت مجزا بلکه به عنوان بخشی از جریان دادهها نگاه کند.
- سرویس دهنده پروکسی: یک یا چند سیستم که به نظر میآید که خدماتی را به خارج میدهند، ولی عملاً به عنوان پروکسی برای سیستم اصلی عمل میکنند. بنابراین سیستم خارجی مستقیماً به سیستم درونی وصل نشده و پروکسی بین آنها قرار میگیرد. پیاده سازی آنها میتوانند در سطح مدار (سختافزار) یا در سطح برنامه رایانهای (نرمافزار) است.
منبع: ویکی پدیا
ارسال پاسخ