من رفتم سربازی اگر محتوای منو دوست داشتید و بدردتون خورد از من حمایت مالی کنید

بازار کار سیستم‌های خبره

بازار کار سیستم‌های خبره
بازار کار سیستم‌های خبره

بازار کار سیستم‌های خبره

روز به روز بازار کار در حال توسعه و پیشرفت تکنولوژی است، و عرصه‌های دانش بشری نیز در این راه روز به روز با موفقیت بیش‌تری ادامه به کار می‌دهند. برای آن که بدانید این سیستم‌ها در سال‌های اخیر با پیشرفت چشمگیری رو به رو بوده است و می‌توانید پیشرفت آن را در حوزه‌های حساب داری و امور مالی که تازه وارد این عرصه شده اند را مشاهده کنید. این سیستم در سال‌های اخیر توانسته بسیاری از کار‌های دوره کنونی خود را حل کند، بدون این که اتفاقات بدی برای آن سیستم‌ها بیافتد و همان طور که گفته شد این فناوری در حال پیشرفت و ترقی است.

 

بازار کار سیستم‌های خبره

سیستم خُبره

سیستم خبره را به انگلیسی با نام Expert systems نیز می‌شناسند. این سیستم را می‌توان این گئنه بیان کرد که برنامه‌های کامپیوتری هستند که به گونه‌ای طراحی شده‌اند که بتوانند اطلاعات یک فرد خبره و ماهر را در یک زمینه خاص کار آن فرد را انجام دهد و این توانایی را برای زمانی که می‌خواهد آن مسئله را حل کند نیز به این مهارت نیاز دارد. این برنامه را طوری طراحی می‌کنند که بتوانند همانند فرد ماهر و خبره تصمیمات صحیح بگیرد، این دستگاه نیز تصمیمات را بررسی می‌کند و بنابراین بر اساس این تصمیمات همانند انسان‌ها تصمیم خود را می‌گیرد. این سیستم‌ها یعنی سیستم‌های خبره نوعی پایگاه دانشی در خود دارند که اطلاعاتی که در آن‌ها وجود دارد تصمیمات و حرکات یک فرد خبره است که با تصمیماتی که گرفته است آن‌ها را به عنوان پایگاه داده برای خود ایجاد کرده است و بر اساس آن‌ها تصمیم درست را می‌گیرند.

 

تاریخچه سیستم‌های خبره

برای تاریخچه این عرصه می‌توان این چنین بیان کرد که تا ابتدای 1980 میلادی درباره فعالیت در زمینه‌های ساخت و حتی ایجاد سامانه‌های خبره از طرف پژوهش گران هوش مصنوعی هیچ اتفاقی صورت نگرفته بود.

‌تاریخچه سیستم‌های خبره

بعد از آن زمان می‌توان گفت که پژوهش گران در دو زیمنه کاملا متفاوت ولی مرتبط به هم نیز کار کردند که این دو زمینه درباره سامانه‌های کوچک خبره و همچینین سامانه‌های بزرگ خبره نیز هستند. در دهه 1970 میلادی از دانشگاه اتانفورد شخصی به نام ادوارد فیگن دنبال راه حلی برای این مسئله نیز می‌گشت که راه حلی که پیدا کرده بود همه منظوره و کلی نیز نبود. برای آن که بدانید که چگونه یک سیستم خبره پیدایش یافت و اصلا فکر آن از کجا آمد می‌توان این گونه بیان کرد که پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که متخصصانی که به کارهای خود مهارت دارند می‌توانند با استفاده از رمزهای خود و فوت و فن خود که برای کار آن‌ها خاص بود را در اختیار دارند و با این فوت و فن‌ها می‌توانند شگرد‌های سودمندی را داشته و این شد آغاز پیدایش سامانه خبره از این نقطه صورت گرفت. زمانی که سامانه خبره نیز به وجود آمد پژوهش گران به این نتیجه رسیدند که با این اطلاعات سر انگشتی و قواعد آن‌ها می‌توان سیستمی را ایجاد نمود که بتوان به افراد کم تجربه و حتی غیر متخصص نیز کمک کند.

 

سیستم خبره و کار کردن آن

اگر می‌خواهید با طریقه کار کردن سیستم‌های خبره اطلاعاتی کسب کنید باید اول از همه اجزا تشکیل دهنده آن را بشناسید، این سیستم‌های خبره هستند که تصمیماتی تخصصی را می‌گیرند. برای این کار باید استدلال‌هایی مبنی بر استنتاج و استنباط نیز صورت گیرد.

سیستم‌های خبره نیز دارای دو جز اصلی هستند:

  • پایگاه دانش. (knowledge Base)
  • دستگاه استنتاج. (Inference Engine)

برای آن که شما درک بهتری از سیستم‌های خبره کنید می‌توان این گونه گفت که این دو دسته را می‌توان به دسته‌های زیر تقسیم نمود.

  • افرادی که مرتبط با سیستم خبره هستند.
  • پایگاه‌هایی که در یک سیستم خبره به کار می‌رود.
  • دستگاه‌های استنتاج مطالب.
  • رابط کاربر.

 

پیشنهاد نوینسده‌: در ارتباط با شاخه‌های هوش مصنوعی بخوانید.

 

افرادی مرتبط با سیستم خبره

افرادی که به طریقی و به هر نحوی با سیستم‌های خبره نیز سر و کار دارند که می‌توان برای مثال به کاربران و مهندسین و متخصصین دانش اشاره کرد. کاربر شخصی است که می‌تواند درباره حل مسئله خود به سیستم خبره مراجعه کند و تمام سوالات و حتی داده‌های خود را در اختیار سیستم می‌گذارد و از سیستم استدلال‌ها و استنتاج‌هایی را دریافت می‌کند. در این بین کاربر می‌تواند درباره مسئله خود سوالاتی را از سیستم بپرسد و سیستم می‌تواند با اطلاعات و دانشی که برای آن تعریف شده است به این سوالات پاسخ دهد. و به طریقی می‌توان گفت که بین کاربر و سیستم خبره ارتباطی صورت گرفته است، این اطلاعاتی که در سیستم خبره وجود دارد را متخصصین آن کار خاص در سیستم خبره قرار داده‌اند.

 

پایگاه‌هایی که در یک سیستم خبره به کار می‌رود

همان‌طور که در بخش قبلی گفته شد این اطلاعات و دانش‌ها مورد نظر را افراد متخصص در آن کار برای سیستم‌های خبره تعریف می‌شود. افراد متخصص در آن کاری که اطلاعات آن‌ها جمع‌آوری می‌شود نیز به سوالات و پرسش‌ها جواب می‌دهند و از آن‌ها اطلاعات گران بهایی را استخراج می‌کنند و این داده‌های را در اختیار سیستم خبره قرار می‌دهند تا این سیستم‌ها بتوانند از این به بعد کار آن‌ها را انجام دهند. سیستم‌های خبره را در زمانی به کار می‌برند که توان از آن کار سوالات چالش برانگیز را داشته و بتوانید برای سوالات خود پاسخ صحیحی را دریافت کنید.

 

دستگاه‌های استنتاج مطالب

می‌توان این گونه گفت که دستگاه استنتاج می‌تواند در واقع قلب سیستم‌های خبره نیز شود، این دستگاه به طوری کار می‌کند که بتواند با قواعد استنتاج که می‌توان گفت به صورت مجموعه‌ای قواعدی از “اگر و پس” است، استفاده می‌کند. و این دستگاه استنتاج است که می‌تواند سیستم خبره را به سیستم خبره تبدیل کند تا بتواند با استفاده از این دستگاه استنتاج‌های لازم را انجام دهد. زمانی که شما سوالاتی را با “اگر” و اما شروع می‌کنید این دستگاه با اطلاعات و دانشی که در اختیار دارد می‌تواند با قواعد در دسترس خود در این کار می‌تواند جواب‌ها و پاسخ‌هایی با “پس” را نیز بدهد.

 

رابط کاربری

آخرین گزینه برای سیستم‌های خبره که مهم هست رابط کاربر بوده است، زمانی که از رابط کاربر صحبت می‌شود شما باید بدانید که مجموعه‌ای از نرم‌افزارها و تجهیزات که به روش‌های مختلف و به صورت کانال ارتباطی بین سیستم‌های خبره و کاربر ایجاد می‌کند. برای بیانی ساده‌تر می‌توان این گونه گفت که کاربران می‌توانند با استفاده از نرم‌افزار‌هایی اطلاعات خود را به سیستم‌های خبره منتقل کنند و این سیستم‌ها نیز می‌توانند با استفاده از دستگاه استنتاج اطلاعات را پردازش می‌کنند و آن‌ها را در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

 

نظرات خود را در ارتباط با مقاله‌ی بازار کار سیستم‌های خبره برای ما بنویسید. تجربه‌های خود را از بازار کار این حوزه در بخش نظرات برای ما بنویسید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]