عضو کانال یوتیوب ما شوید.

برنامه نویسی چه کاربردی برای کودکان دارد؟

برنامه نویسی چه کاربردی برای کودکان دارد؟
برنامه نویسی چه کاربردی برای کودکان دارد؟

برنامه نویسی چه کاربردی برای کودکان دارد؟

ده سال پیش هر کس می خواست آینده فرزند خود را تضمین کند او را از سن کم به کلاس های زبان های خارجه می فرستاد، اما امروزه نه تنها زبان بلکه آموزش برنامه نویسی هم به دغدغه والدین تبدیل شده و از سنین کم به دنبال آموزش برنامه نویسی برای فرزندشان هستند. آموزش کدنویسی به نسل آینده به صنعتی سودآور تبدیل شده است. با نگاهی به برنامه های آموزشی برنامه نویسی کودکان، اسباب بازی ها و ربات های آموزشی و کتاب های مختلف، این نکته بسیار مشهود است.

بخش نامشهود این قضیه به لزوم و چگونگی دست یافتن به این هدف ختم می شود. البته جدا از نگرانی هایی مانند این که آموزش برنامه نویسی با چه زبانی باید آغاز شود و یا این که آیا کدنویسی مهارتی ضروری برای همهٔ کودکان به حساب می آید؟ و اگر این طور است، با چه اصولی باید تدریس شود تا کودکان امروز، آینده ای موفق داشته باشند.

 

برنامه نویسی چه کاربردی برای کودکان دارد؟

چرا برنامه نویسی مهم است؟

امروزه کودکان و نوجوانان توسط تلفن های هوشمند، بازی های و سرگرمی های ویدئویی، وب سایت ها و حتی انواع ربات ها احاطه شده اند، آنچه این فناوری ها را به حرکت در می آورد، نرم افزار یا برنامه های رایانه ای هستند که با برنامه نویسی ایجاد می شوند. کودکان و نوجوانان باید بدانند آنچه که در هنگام استفاده از فناوری رخ می دهد جادویی نیست و خود آنها نیز می توانند برنامه هایی را ایجاد کنند که مفید بوده و کاربردی داشته باشد.

اما دانستن آنچه در زیر سطح بیرونی فناوری مدرن اتفاق می افتد تنها یکی از فواید یادگیری برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان است. بسیاری از فواید دیگر، مربوط به یادگیری نحوه ی تفکر و پرورش مهارت هایی است که در آینده به آنها احتیاج دارند. حال به بررسی فواید یادگیری برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان خواهیم پرداخت.

 

مهارت حل مسئله در کودکان

وقتی یک کودک یا نوجوان اقدام به نوشتن برنامه ای می کند، در مرحله ی اول می آموزد راه حل های مختلفی برای حل یک مسئله وجود دارد و باید به دنبال بهترین راه حل باشد. مهارت حل مسئله جزء مهمترین فواید آموزش برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان است.

 

افزایش اعتماد به نفس کودک

زمانی که کودک یا نوجوان موفق به نوشتن برنامه ای هر چند ساده و پیش پا افتاده می شوند، در صورتی که برنامه به درستی کار کند، او به خود می بالد و افتخار می کند و در نتیجه ی آن اعتماد به نفسش افزوده می شود. آن زمان برای حل مسایل پیچیده تر آماده می گردد. تقویت اعتماد به نفس را نیز می توان از مهم ترین فواید برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان برشمرد.

 

تقویت قوه خلاقیت کودکان

برنامه نویسی یکی از راه های افزایش خلاقیت است. نوجوانان برای حل مسئله از روش های مختلف استفاده می کنند که نشا ن دهنده ی افزایش خلاقیت آنها است. این تلاش و پیگیری برای یافتن بهترین راه حل، خلاقیت را شکوفا می سازد.

 

بهبود توانایی تفکر الگوریتمیک و ریاضی

مزایای برنامه نویسی محدود به شغل آینده یا جذابیت های کدنویسی نمی شود؛ بلکه سبب افزایش مهارت های علمی از جمله ریاضی خواهد شد. نوجوانان برای حل برخی از مسائل باید از ریاضیات استفاده کنند و همان منطق ریاضی را تبدیل به کد نمایند.
نوجوان قبل از شروع برنامه نویسی باید به روش های حل مسئله فکر کند. با بررسی و تحلیل مسائل باید مشکلات را پیش بینی کند. سپس بهترین راه حل را انتخاب کند. با گذر زمان قدرت تحلیل او افزایش می یابد. به به به این همه فواید برنامه نویسی برای کودکان و جوانان، قدرت تحلیل مسائل نه تنها در برنامه نویسی بلکه در زندگی روزمره هم بسیار کاربردی است.

 

اشتباهات والدین در آموزش برنامه نویسی به کودک

درست است که برنامه نویسی مزیت بسیار بزرگی محسوب می شود اما ترویج ترس از بیکاری برای کسانی که از کدنویسی چیزی نمی دانند فوق العاده اشتباه است، مخصوصا با این دیدگاه که هر کس در آینده برنامه نویسی بلد نباشد، بی سواد محسوب می شود! ایدهٔ این که کدنویسی در همه جا نیاز کاربردی ندارد را هم به لیست اضافه کنید. جهان با چنان سرعتی در حال تحول است که پیش بینی آینده را غیرممکن ساخته است به طوری که حدس در مورد منفعت موضوع آموزش اصول کدنویسی به کودکان بسیار مشکل است. با این حال، قطعاً تصورات غلطی دربارهٔ چگونگی تدریس برنامه نویسی به کودکان وجود دارد که در ادامه، قصد داریم برخی از مهم ترین باورهای نادرست در مورد برنامه نویسی به کودکان را مورد بحث قرار دهیم.

 

برنامه نویسی از صفحهٔ نمایش آغاز نمی شود

برای کودکان در سنین کم بسیار مهم است تا شیوه ای خاص از تفکر را که برای موفقیت در کارهای پیچیده لازم دارند انتخاب کرده و به کمک آن، مهارت های پیشرفتهٔ حل مسئلهٔ خود را بهبود دهند. این مهارت ها به عنوان سواد ابداع شناخته می شوند که به پایه گذاری اعتماد به نفس و خلاقیت کمک می کنند و از سنین پایین قابل تمرین و یادگیری هستند که کودکان را تشویق به کشف و درک محیط خود برای ایجاد چیزهای جدید می کنند. این کار سختی نیست از این جهت که بیشتر کودکان ماجراجو به دنیا می آیند؛ در اکثر موارد، کافی است تا به آن ها اجازهٔ بازی آزادانه بدهیم و آن ها را تشویق به دنبال کردن علائق شان کنیم.

 

 

کدنویسی برای بچه ها خسته کننده نیست

کدنویسی در صورتی برای کودکان خسته کننده است که به همان شیوه ای که برنامه نویسی به بزرگسالان تدریس می گردد، به آن ها تدریس شود! امروزه ابزارهای زیادی برای آموزش برنامه نویسی به کودکان وجود دارند که از تکنیک های جذاب و سرگرم کننده ای استفاده می کنند. اگر کودکان گام اول یادگیری کدنویسی را با استفاده از ابزاری که برای آن ها طراحی شده است بردارند، دیگر لازم ندارند تا تمام دستورات و نحوهٔ کاربرد آن ها را از ابتدا بیاموزند. این اپلیکیشن های آموزش کدنویسی، منطق برنامه نویسی را در محیطی سرگرم کننده و شهودی نشان داده و کودکان را در کدنویسی واقعی رو به جلو هدایت می کنند.

 

کودکان نباید از سنین خیلی کم یادگیری را آغاز کنند

مشکل فقط به سن مناسب برای یادگیری برنامه نویسی ختم نمی شود بلکه باید در مورد این که چه فعالیت هایی در زیرمجموعهٔ برنامه نویسی قرار می گیرند نیز صحبت کنیم. به طور کلی، می توان گفت که حتی یادگیری زبان های تصویری مانند Scratch نیز برای بیشتر کودکان زیر ۷ سال مشکل است؛ سنی که هنوز توانایی کامل خواندن، نوشتن و درک مسائل سادهٔ ریاضیاتی را ندارند.

 

 

در آینده همه لازم نیست کدنویسی کنند

اگر فرزند شما علاقه ای به برنامه نویسی ندارد، به راحتی می تواند در زمینه های دیگر موفق باشد؛ پس اصلاً نگران نباشید. ولی آگاه باشید که دانش دیجیتال برای همه ضروری خواهد بود.

 

اهمیت دانش دیجیتالی

برنامه نویسی، توسعهٔ وب، مدیریت سیستم و دیگر مهارت های سطح پیشرفتهٔ حوزهٔ فناوری معمولاً به عنوان سواد دیجیتال شناخته نمی شوند. از سوی دیگر، یک درک اساسی از برنامه نویسی قطعاً می تواند به بهبود سواد دیجیتالی همراه با بسیاری از مهارت های دیگر مانند حل مسئله، تفکر انتقادی و منطق کمک کند؛ پس خیلی مفید است اگر بچه ها بتواند همه این ها را در مدرسه یاد بگیرند است. همچنین می توان این نکته را متذکر شد که برنامه نویسی عمومی باید به همهٔ کودکان آموزش داده شود؛ درست مثل خواندن، نوشتن، ریاضیات و غیره به این دلیل که این کار روش خوبی برای سنجش استعداد کودکان در این زمینه است و حتی اگر در پایان هم کودکی برنامه نویس نشود، قطعاً از این دانش در جنبه های دیگری از زندگی خود بهره مند خواهد شد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 5]